Jak ušetřit abych nemusel použít rozběh motoru pomocí D-Y?

(1/3) > >>

Pavel Lískovec:

Řeším problém s jedním motorem, kde jsme nechtěli řešit rozběh Y-D.

Aktuálně máme hlavní rozvaděč 40A s C charakteristik ou.
Pro tento stroj jsem použil Z-MS-16/3 + stykač pro dálkové ovládání T-SCH230/25-40
Aktuálně mám stroj natvrdo do trojúhelníku. Stroj cca 5 vteřin nabíhá a pak spadne Motorový Z-MS-16/3. Aktuálně jsem chtěl použit Z-MS-25/3, ale nevím zda to stroji nějak neublíží. Chtěli jsme ušetřit a nekupovat přepínač trojuhelník..

Co by jste navrhovali ?
Aktuální řešení má ještě na ventilační soustavě servopohon, který otevírá klapku a zavírá, to již mám vyřešené se zapnutím a vypnutím přes rozpínací a spínací stykač.
Přívod k motoru máme CYKY-J 5x4mm
(odkaz na foto motoru a příslušenstv:https://drive.google.com/open?id=0B-C1ZY1QS1wGMGdHcnVkTVJUeUk
https://drive.google.com/open?id=0B-C1ZY1QS1wGMGdHcnVkTVJUeUk)

Martin Kurka:
No, to jste si s šetřením pěkně zavařil.
Asi už nebude v rozvaděči místo. Ale na toto užití je ideální softstartér. S výstupem o ukončení rozběhu. Protože klapku na sání musíte otevírat až na konci rozběhu, abyste měl lehčí rozběh motoru, kterému chybí počáteční moment.  Až se dostane motor do otáček teprve potom je možné dát povel klapce k otevření.

Motorstartér Z-MS-25/3 motoru ublíží zcela jistě. Ani ne při rozběhu, ale v případě přetížení.
Ono je totiž docela možné, že parametry potrubí jsou takové, že je motor při plném otevření klapky slabý. Pak přetížení a vypadávání motorstartéru nemusí být z rozběhu, ale z běhu.
Bez měření proudu motorem si tady můžeme povídat pohádky, ale měření proudu (a jmenovitého napájecího napětí a jeho symetrie při zatížení motorem) to je první věc, co se dělá, když motor vypadává.
Pokud by motor byl slabý a ventilátor si na hřídeli umí říci o větší příkon,pak se musí sání seškrtit. Každý klapkový pohon Belimo má možnost omezení krajní polohy. Zarážka serva se nastaví tak, aby tekl motorem ventilátoru právě jmenovitý proud - 10,5A.
Mimochodem, kdybyste pozorně četl štítek ventilátoru, pak by vás to trklo - je to napsané dole a určitě to bude napsané v návodu k obsluze a ke zprovoznění. ;)

Takže postupovat v srozumitelných krocích, nejprve zkusit rozběh motoru s úplně zavřenou klapkou a zjstit, jestli je problém v rozběhu. Pokud nebude problém, manuálně otvírat klapku a sledovat klešťový ampérmetr.

raj:
Zapojte pohon do Y a ověřte, zda se vůbec rozběhne. (max. ještě přidejte zavřenou klapku)
Pokud ne, jste v loji.
Místo charakteristik y C bych tam dal motorový spouštěč.

PS: Pokud nemáte prostředky na kombinaci Y/D, není asi na vině technika ... (dance)

Jiří Schwarz:
Citace: Zdenek Rajmont  07.12.2016, 18:18

...
Místo charakteristik y C bych tam dal motorový spouštěč.
...

Já jsem z popisu problém měl dojem, že mu nepadá Céčkový jistič, ale "Z-MS-16/3",  což jsem považoval za motorový spouštěč.

Pokud motor při rozběhu je zmiňovaných 5 vteřin ve stavu "přetížení",  tak je tam tak trochu mezi životem s smrtí a já bych měl strach nějak obejít "ochranu, která mě svojí reakcí na nepřiměřené přetížení jasně hlásí, že je něco špatně".

Jan Bocek:
Jak ušetřit....

Citace: Zdenek Rajmont  07.12.2016, 18:18

PS: Pokud nemáte prostředky na kombinaci Y/D, není asi na vině technika ... (dance)

(jednicka) (bigbb) (wall)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana