Lze použít podlahovou krabici v zemi jako krabici rozbočovací s wagosvorkami?

<< < (2/4) > >>

Patrik Dedík:
Ja by som tiez nepouzival rozbocovacie krabice. Bud rozvadzac, pod vypinacom ... Ked to dobre spravite, nachystate tak to bude fajn.

DusanZ:
Asi som zamlcal jeden podstatny detail - dom bude riadeny Loxone. Tlacitka a svetla budem tahat do hviezdy, ale zasuvky sa mi uz moc nechce. Zaprve sa bojim miesta v rozvadzaci (minimalne 50+50 tlacitok a svetiel),  za druhe ceny kabelaze.

Do toho od stavby vyvstal poziadavok natahat vsetku kabelaz, ktora prestupuje fasadou, este pred zateplenim. Na fasade mam ~30 prvkov (svetla, tlacitka, vonkajsie zasuvky). Mnoho z nich je "na jednej hromade",  ale daleko od rozvadzaca a nie je ich kde vysvorkovat. Napriklad fasadne svetla, 6 svetiel ovladanych spolocne, od seba vzdialenych par metrov, ale od tech.m. kazde 20m, pretoze dom je relativne nesymetricky. Ked tu kabelaz nataham celym domom teraz, tak mi ju stavba znici.

No a od toho bol uz len krocik k napadu "podlahova krabica vzdialena par metrov od spotrebica, v ktorej to vysvorkujem a dalej potiahnem len jednou cyky-nou do tech.m.". Zaroven - zasuvkove okruhy chcem mat vypinatelne (stykac) a tiez riadene Loxone, ale chcem mat moznost si u niektorej zasuvky zvolit ze bude na nevypinanom okruhu (radiobudik).

Povodny plan bol tahat vsetky zasuvkove okruhy paralelne (dvojmo) a konfigurovat to podla potreby v tej-ktorej zasuvke (pripojenim na jeden, alebo druhy okruh),  ale pokial by som mal moznost "rekonfiguracie" okruhov v krabici niekde pobliz, mohol by som vsetky zasuvky v ramci jednej miestnosti/kridla domu natiahnut do hviezdy do krabice a od hlavneho rozvadzaca si len priviest niekolko oddelene spinanych privodov ako backbone. De-facto taky "podruzny rozvadzac".

Takze to je asi primarna motivacia dat to do tej podlahy.

Jan Bocek:
Několikrát jsem řešil podobné požadavky.
Vždy jsem našel řešení ve 4-5 dalších podružných rozvaděčích.
Obvykle jsou umístěné v nosných zdech. Pak v technických
 místnostech, kde dneska není obvykle jediná.
Je to stále lepší řešení, než do podlahových krabic.
Zvláště, pokud chcete do těchto krabic instalovat další
automatizační prvky k řízení systému.
Zatím jsem dva krát kompletoval domy, kde
byly podlahové krabice a bylo to velké trápení.

Projednejte to dopředu s instalační firmou, aby věděla
do čeho jde.

Argument na větší spotřebu kabeláže je příliš slabý
bez pořádné analýzy, jak cenové tak pracnosti.

Zdá se mi, že kromě podrobné projektové dokumentace
bude nutné zpracovat i pracovní postupy pro montáž.
K tomu je zapotřebí mít zkušeného projektanta
i realizační firmu, která celé to dílo předá
s dokumentaci o shodě provedené služby.

DusanZ:
Dobry vecer,

asi mate nakoniec pravdu, tych par usetrenych (mozno desiatok tisic) proti hviezde na kabelazi asi nedava zmysel, najma s rizikom, ze spravne zabetonovanie tych krabic tiez nebude zadarmo, a vlastne ani tie krabice nie.

Instruujem elektrikara a natahame to vsetko do hviezdy.

Diky a pekny vecer.

Jan Bocek:
Citace: DusanZ  03.12.2016, 23:30

asi mate nakoniec pravdu, tych par usetrenych (mozno desiatok tisic) proti hviezde na kabelazi asi nedava zmysel, .....

Řešením s podlahovými krabicemi ušetříte opravdu řadově 400-500 m kabelu?
To jen reaguji na poznámku o ušetřených desítkách tisíc ( Euro?)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana