Víte, jak může být osudová absence jednoho vodiče v zásuvce?

(1/6) > >>

Autorský článek:
HROBAŘ: Otevřený vařič a neexistující ochranný PE vodič
    Tento příběh začal idylicky návštěvou malé Zorky u její babičky. Zorka kreslila vodovými barvičkami na stole v kuchyni nějaké obrázky. Babička zatím postavila na čaj na elektrickém vařiči stojícím na studené kuchyňské plotně. Najednou se Zorka zvedla a šla si natočit k vodovodu do mističky trochu vody. Jakmile sáhla na vodovodní kohoutek, vykřikla a omdlela. Vyšetření v nemocnici odhalilo, že šlo o úraz elektrickým proudem. Jak k němu došlo?
    Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
    Víte, jak může být osudová absence jednoho vodiče v zásuvce?

Jiří Schwarz:
I když je to článek z daleké historie, není to tak dávno, co jsem viděl v provozu vařič z té doby, když se odebrala konvice, bylo vidět v drážkách žhnoucí odporové spirály...

Václav Třetí:
Jenže tehdá byli lidé zvyklí vařič nejprve vypnout vytažením vidlice ze zásuvky a teprve potom manipulovat s hrncem na něm.

Případ ukazuje na to, že elektrika je nejnebezeečněj ší při souhře více závad a nežádoucích stavů.

Patrik Mlynar:
V analyze mi chyba detail, ze drot ohrevnej spiraly dotykajuci sa plasta varica bol stred odporoveho delica znacnej tvrdosti. Mam vazne pochybnosti o preziti dietata pri dvojpolovom dotyku vodovodu a 220V.

Jan Alin:
Citace: Patrik Mlynar  02.12.2016, 14:16

V analyze mi chyba detail, ze drot ohrevnej spiraly dotykajuci sa plasta varica bol stred odporoveho delica znacnej tvrdosti. Mam vazne pochybnosti o preziti dietata pri dvojpolovom dotyku vodovodu a 220V.

V životě jsem už dostal dost ran, ruka ruka, ruka noha a vždy jsem zatím přežil. Dost důležité je to, že při ráně musí dojít k přerušení obvodu. Staří praktici proto vždy zkoušeli jestli tam je hřbetem ruky nebo spíš prstů, pokud ji dostali, tak přes suchou kůži a reakce byla sevření prstů a tudíž odpojení, nikoli tak, aby při ráně došlo k sevření živé části a dlouhodobému průchodu proudu, tak se naděje na přežití dost rapidně snižuje. Nikdy jsem ovšem neměl tu drzost to dělat jako oni, používám radši zkoušečku, když tam náhodou opravdu je, tak si člověk necvrnkne do gatí.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana