Poradíte mi s výpočtem kabelového vedení do objektu?

<< < (3/4) > >>

Jaroslav Matějka:
Já mám normu z dubna 2002. Myslím, že oproti původní normě došlo ke změně a teď norma udává měrný tepelný odpor již všude 2,5K.m/W a teplotu 20stupňů Celsia.  :o

Petr Doležal:
Já mám   ČSN 33 2000-5-523 z 1994, kde přibalený text je na strané 56.
Vy máte zřejmě ČSN 33 2000-5-523 ed. 2. Tuto normu nemám, protože při SW SICHR a pod. ji až tak moc nepotřebuji. Proto se také nemohu vyjádřit k hodnotě 2,5 K*m/W, která vypadá na Afriku.
Ale rozum mi velí, že vydáním nové normy se nemohly změnit vlastosti zeminy. Ještě pro doplnění přibaluji tabulku ze staré ČSN 34 1020.
Více informací již nejsem schopen zjistit, ale i snad jsem vám pomohl. Další informace byste mohl zjistit dotazy u normotvůrců nebo autorů výpočtových SW.

Jaroslav Mrázek:
V platné ČSN 33 2000-5-523 ed.2 je pro výpočet dovolených proudů kabelů použit tepelný odpor půdy 2,5K.m/W z důvodu opatrnosti při celosvětovém použití. Ve staré ČSN 33 2000-5-523 byl pro výpočet dovolených proudů kabelů použit tepelný odpor půdy 0,7K.m/W, což je průměrná hodnota pro půdu v našem státě. Tato informace byla v článku 523.3.1N1, který už v nové normě není. Tak vzhůru do přírody a měřit tepelný odpor půdy. ;D

Jaroslav Matějka:
 (poklona)  všem za Vaše názory, připomínky a zamyšlení. Já jsem nakonec zjistil, že měrný tepelný odpor udává geologický průzkum. Vzal jsem tedy telefon a zeptal jsem se zpracovatele tohoto průzkumu a  dostal odpověď: "CO TO JE MĚRNÝ TEPELNÝ ODPOR"?? Já nedělám takový průzkum ani neurčuji jaká je zemina  :o . Zadal jsem tedy 15stupňů C a 2K.m/W dle mého uvážení nevěřím totiž, že by mohlo být 70cm hluboko v zemi 20stupňů a semtam tady u náš v Čechách zaprší. PS: Nerad bych abych to musel jednou dopracovat až k tomu krumpáči s loupatou.
Nebo, že by tím když pánové normotvůrci vydají novou normu kde je již jen 2,5K.m/W se změnil i měrný tep. odpor půdy  >:( ? No možná ano. Že bychom se vraceli zpět PORUČÍME VĚTRU DEŠTI A MĚRNÉMU TEP. ODPORU  >:(?

Jaroslav Matějka:
Prosím o radu: Snažím se navrhnout kabelový přívod pro bytový dům, jmenovitý proud hl. pojistek v pojistkové skříni je 3 x 350A. Program Sichr mě říká, že by mě stačil kabel 1-CYKY 4x240 ale jen když nastavím měrný tepelný odpor 1.0=mírně zvlhlá půda, pokud zvolím nižší mám smůlu. Kabel bude uložen na okraji Prahy mimo souvislou bytovou zástavbu tj. původně louka,  vedení bude dlouhé cca 35m v zemi 70cm hluboko a bude podsypán (cca 8cm) a zasypán (cca 8cm) pískem a po-té celkově zasypán  zeminou.  Skutečně nevím jaká je půda je 70cm hlubuko. Jaký kabel by jste navrhnuli Vy?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana