Musí mít koupelna samostatné jističe pro každý obvod?
sandokanec:
Provádíme rekonstrukci bytového jádra.
V koupelně budou podle norem umístěné dvě zásuvky (jedna k umyvadlu, druhá topný žebřík).
Zásuvky budou na protějších stranách koupelny.
Je nutné pro každou zásuvku samostatný jistič?
Je mi tvrzeno, že do koupelny musí vše vést samostatně, a pro každý obvod samostatný jistič.
Dále bych měl dotaz světla v koupelně, musí být oddělený od ostatního osvětlení v bytě?
S proudový chráničem pro koupelnu je samozřejmě počítáno.
Jan Alin:
Koukněte do projektu, tam to bude napsáno a taky tam bude řešení spínání ventilace ze společného rozvodu domů pokud je použito a to samé i pospojení atd. Ono je toho občas víc. ;)
Tomáš Žabka:
Možná jsem trochu neznalí, ale domnívám se, že to není nutné, je ovšem otázka, jak je veliké topidlo v žebříku. Pokud vám někdo něco vnucuje musí říci na základě čeho. Zákon, vyhláška, nařízení vlády, norma a samozřejmě konkrétně uvést. Jiná věc je to v případě pokud to chce investor, potom máte dvě možnosti buď mu to vysvětlit, že to není potřeba nebo, že je to s něčím v rozporu a nebo to splnit a on si to zaplatí.
Jan Bocek:
Pokud jste elektrikáři, tak normu pro koupelny dobře znáte.
Je to specifická záležitost a v koupelně je zvykem
instalovat samostatné obvody. Jak světelné tak zásuvkové.
Pokud jste sadrokartonaři, tak se do toho nepleťte.....
elektrika je vyhrazené technické zařízení. (norm)
Bývá zvykem,že Ti kteří dělají rekonstrukce koupelen,
mají svého elektrikáře i revizního technika.
V opačném případě je to otázka času, kdy vznikne velký malér
Radek Červený:
Nemějte mě to za zlé, ale zrovna vám se sluší napsat stokrát řečenou větu: svěřte tuto činnost odborníkovi. A věřte nebo ne, tato věta je řečena především ve vašem zájmu.
Jedná se o celkem triviální věc pro běžného elektrikáře a nepřijde mě normální, že pro instalaci v koupelně si laik žádá rady v internetové diskuzi, aniž by chápal souvislosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana