Musí mít koupelna samostatné jističe pro každý obvod?

<< < (6/6)

Pavel Horský:
Přesně tak Jirko.
Nedávno jsem jednomu melouchářovi vysvětloval, proč je lepší instalace 3ks jednofázových proudových chráničů místo jednoho centrálního, proč je výhodné mít i v bytě více světelných okruhů, proč je dobré provést instalaci určitých samostatných okruhů, proč a jak se navrhuje elektroinstala ce v koupelnách a v kuchyních, proč je vhodné instalovat proud. chránič i na vývod pro mrazák a lednici atd. atd. atd.
Koukal na mě jako učeň z prvního ročníku a pak se tak začal i vyjadřovat. "Tři chrániče, to je drahé, více okruhů, to je moc peněz za kabely, větší rozvaděč, více výbavy.......v še moc drahé"
Já jsem vždy z takových vemínek úplně na prášky.

Jan Bocek:
Na jedné straně jsou zkušeností a na druhé normy. Někdy může být "zkušenostní faktor" lepší než norma. A norma to i připouští.....

Před mnoha léty, když jsem po vyučení dělal první elektroinstala ce v barácích, tak jsem dělal helfra jednomu místnímu rozvoďákovi. A překvapil mne tím, že jsme všechny kabely od vypínačů i světel tahali všechny do rozvaděče. Jen vyjímečně smyčkoval zásuvky.

Když jsem se ptal, proč nepoužijeme krabice, tak mi říkal, že to pochopím až to budeme zapojovat. V rozvaděči na kabelech bylo označení kabelů na papírku a zaisolovaném.
Při kompletaci mi říkal.
Vidíš nemuseli jsme hledat žádné krabice. V rozvaděči to bylo přehledně zapojeno.
A majitel měl dobrý pocit, že má hodně elektriky v rozvaděči. Starý praktik tvrdil, že největší zlo v instalaci jsou krabice. A (tehdy) nenáviděl ty šroubovací bakelitové svorky. Ale neměl rád ani čokolády. A to již v těch 60. létech jsme se vešli tak do 10-15 jističů. Z toho "starého" rozvoďáka by měl radost i takový OTK jako je Pavel Horský.

Doba pokročila, je více spotřebičů a kde jsou ty doby kdy maximum byl jistič 3x25A.
Sdružování světelných a zásuvkových obvodů považovali již naší předkové za elektrikářské svinstvo.

Elektrická instalace v novém objektů se dělá s vědomím, že to bude sloužit jedné až dvěma generacím. Proto musí být rezerva 30-40 %. Tak jak v těch 60. létech jsme na vesnici každému vnutili 3 Fázovou přípojku i když někdy byla zatím ukončená jen v HDS.  A pokud se dělala rekonstrukce domu, tak 3F vývod se zásuvkou byla samozřejmost. Ještě jednou zvláštnost ten starý rozvodák měl. Všechno se dělalo "tří vodíčově". Vždy mi říkal "voní jednou přijdou k rozumu, za války jsem dělal u AEG a tam se to jinak nedělalo". A nikdy jsme se neptali, kolik tam chce zásuvek. To jsme vždy určovali sami.

Myslím, že mnozí již pochopili po velké vlně euforie, že osazovat hlavní jistič proudovým chráničem je nesmysl. Ale osadit jej na vývody z koupelny a na mnohé zásuvky je nutnost.
Jen vyjímečně dělám revize EZ v RD. A první chci jednopólové schéma zapojení. A nastává problém.....pr oto raději vyjímečně.

Elektrická instalace musí být funkční, bezpečná a také estetická. A nikdo se nebude ptát jak dlouho jsi to dělal, ale kdo to dělal.

Jan Franěk:
Citace: Milan Illek  28.11.2016, 11:11

Byla řeč o koupelně, proč tedy zobecňovat, bez vymezení, míchání světel a zásuvek?  :-[Nevím, proč by světlo v koupelně a zásuvka, např. většinou pouze pro holicí strojek, musely být na dvou jističích? Ale není to vyloučeno. Jak si to kdo vyřeší je jeho věc, z hlediska revize bez problému. Vidím patlaly v jiné problematice.

OSobně to vidím trochu jinak. U nás je tato zásuvka běžně využívána i na fén na vlasy, případně k přitopení 2kW "fukarem". Dále se tam používá pračka. Než vysvětlovat co a jak používat v té zásuvce, raději připravím více okruhů se samostatným jištěním.

Citace: Pavel Horský  28.11.2016, 11:20

Nedávno jsem jednomu melouchářovi vysvětloval, proč.........

;D ;D ;D K tomu není co dodat. Asi má do elektrikáře ještě hóóóódně daleko.

To Jan Boček: Móc pěkná praxe.  (jednicka)

Tomas789:
Citace: Radek Červený  24.11.2016, 00:53

Nemějte mě to za zlé, ale zrovna vám se sluší napsat stokrát řečenou větu: svěřte tuto činnost odborníkovi. A věřte nebo ne, tato věta je řečena především ve vašem zájmu.

Jedná se o celkem triviální věc pro běžného elektrikáře a nepřijde mě normální, že pro instalaci v koupelně si laik žádá rady v internetové diskuzi, aniž by chápal souvislosti.

Já zrovna hledám odpověď na stejnou otázku, ale kvůli tomu jak vyfrézovat drážky. Už i na to je potřeba znát tu odpověď.

Taky je mezi námi spousta těch, co mají elektrotechnic ké vzdělání a přitom elektřikáři nejsou.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana