Proč probíjí kolík, když běží lednička?

<< < (3/7) > >>

Stickler:
 (poklona)  vám všem za odpovědi.
Když jsem přišel domů (ráno už nebyl čas),  zkusil jsem PC na ostatních okruzích - v ložnici, v kuchyni.. Nikde kolíky neprobíjí, probíjí pouze, pokud je zapojený v okruhu od 7. zásuvky dále. Dokonce pokud jej zapojím do 1. zásuvky v daném okruhu (a očekávám, že tomu tak bude až do 6-té),  v 7-mé - 11-té neprobíjí nic. Děje se to výhradně po připojení od 7-mé dál. Pokud mi selský rozum radí dobře, na co se v případě revizního technika zaměřit, potíž bude asi ve vodiči mezi 6-tou a 7-mou zásuvkou? Je mezi nimi asi 2-3 metry mezera (vodič).
Lednička je na okruh zapojena stále, když běží, neděje se to - reaguje to pouze na PC.

Proudový chránič mám, no bohužel ne všude, ale pouze pro okruh v kuchyni, koupelně a na terase venku.

Každopádně přesné napětí na kolíku neznám. Klasickou zkoušečkou na šroubováku vidím, že svítí a když zdroj v PC vypnu, svítí více. Zkoušečkou (s displejem) při nastaveném střídavém napětí do 300V mi na kolíku píše při zapnutém zdroji 1V, při vypnutém 3V, měřeno + na kolíku a - na nuláku, pokud je to tak správně. Nějak se mi ale nezdá, že by zkoušečka (myšleno šroubovák) svítila i při 1V..?
Prstem to nezkouším, možná bych zjistil, že to ani necítím, ale cvičit tady nechci.. Pokud by to ale mohlo být tak málo od 1-3V, mohlo by to být pouze způsobeno přechodovým odporem mezi svorkami, do kterých je ochranný vodič přichycen..?

Jiří_Hrubý:
Měření provedené šroubovákem v provedení se světelným zvýrazněním konce, za který se má držet toho moc nenaměříte.
Může to být prů.er, může to být prkotina. Pozvěte RT, on prověří kvalitu zasmyčkování a máte klid.
BTW, ono už těch 11 zásuvek na okruh je zvláštní, zvláště na 8 let staré instalaci, pokud tedy nepovažujete dvojitou za dvě.

Zdenek Skotnica:
Ten měřák to nemusí změřit třeba proto že z toho PC leze "bordel"  vyšší frekvence než 50Hz a levné multimetry větší kmitočet neměří přesně (pochybuji že ma měřák tak malý vstupní odpor).

Stickler:
No ono vesměs považuji. Konkrétně:

U dveří (nejblíže jističům) je 1 zásuvka. Za TV pak 5 zásuvek (5-ti zásuvka, propojená pouze kousky vodiče mezi sebou). Dále byla 1 zásuvka, zapomněl jsem na to, tam je jediná krabička v domě, protože zásuvka překážela a neměla využití - krabičku jsem otevřel, zkontroloval, v pořádku (vše zašroubované na správných místech, nic ohořelého, nikde viditelně poškozená bužírka, dotýkající se fáze) - ledaže by byl vadný věneček, ale to by se asi taky projevovalo stále a nejen při zapojení PC. Od něj jsou kousek vedle zásuvky, opět 5-ti zásuvka, konkrétně: Zásuvka/Televize (satelit)/Internet/zásuvka/zásuvka. Od tohoto asi po 3 metrech další samostatná zásuvka a pak na další zdi po X metrech zásuvka, kterou to končí (zapojena lednice). Pokud bych tedy nebral 5-ti zásuvku jako 5 zásuvek, je jich na okruhu 5.

RT bude zjevně nezbytný, protože si neumím vysvětlit jedno:

Když zapojím PC do 6-té (či chcete-li 2.) zásuvky (za TV),  je vše v pořádku. Jakmile zapojím PC do 7-mé (či chcete-li 3.) zásuvky, kolík probíjí. Pokud jej zapojím do 10-té (či chcete-li 4.) zásuvky, kolíky počínaje 7. (či chcete-li 3.) zásuvkou probíjejí.

Jiné spotřebiče (lednice, vysavač, aj.) problém nezpůsobují. Samotný zapojený vodič k PC, ale bez PC, problém rovněž nezpůsobuje. Připojená prodlužovačka s 5 zásuvkami po připojení PC "přebírá" problém s vodivými kolíky. Když vypojím všechny zásuvky od 8-mé dál (zůstane tedy pouze vše do 7-mé, či chcete-li okruh skončí 3-tí zásuvkou),  nic se nemění, pořád ta jedna (7-má, nebo-li 3.) zásuvka probíjí.

Logicky mi to absolutně nedává smysl.. Kdyby to probíjelo vždy, či třeba vždy po zatížení, chápu to. Ale nerozumím tomu, proč to reaguje pouze na PC a pouze od 7-mé (či chcete-li 3.) zásuvky? Například za TV, vlastně v dráze drátu mezi zásuvkami za TV a "problémovými" zásuvkami dále, stojí výklenek, jehož základy tvoří navrtané profily do zdi. No jednak jsem při vrtání místo, které by mohlo kolidovat s drátem, nevrtal (vrut do profilu jsem vynechal) a jednak i kdyby ne, jen těžko by se to projevovalo právě takto..

Zdenek Skotnica:
Krom revize zásuvek,  je dobré zrevidovat také PC,  dle ČSN 33 1600 ed. 2

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana