|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #1 kdy: 31.08.2016, 08:56 » |
|
Tak nějak jsem čekal, že to bude něco víc, když se o tom tolik mluví a někteří za to i bojují, ale jsou to běžné věci, některé dokonce letité (řízení křižovatek snímači ve vozovce je tu dávno, stejně jako využívání GPS v civilním sektoru, čipování či označování náušnicí s čárovým kódem či čipem u zvířat, vedení traktoru řezačkou či kombajnem, o sms či MMS nemluvě), jiné překonané (mýtné brány s nákladným provozem vs. právě GPS). Spíše bych čekal výčet pokroků v autonomním řízení vozidel (jasně, ještě nejsou dokonalá a nikdo nevyřešil, zda mají zabít svého majitele či toho v jiném autě), evoluci v dopravě cestujících a nákladů "potrubní poštou" atd. V tom výčtu bych třeba doplnil užití GPS pro geodeziíi, tam má obrovský význam. Pak už fungující GPS řízení zemědělských strojů (s přítomností řidiče, o ucpaný val se satelit nepostará ), včetně možnosti jednoho traktoru s řidičem a dalšího vedeného bez řidiče... Takže celý slavný Matrix je jen o rozvinutí toho, co už tu bylo a upravení některých věcí z analogu do digitálu. Zatím se tedy nic tak zvláštního neděje (jo, je tu nějaký pokrok, určitě), to teprve přijde, nebo se naopak můžem ponořit do digitální tmy. To ukáže čas...
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #5 kdy: 04.08.2017, 15:25 » |
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #6 kdy: 04.08.2017, 15:50 » |
|
Být to robot, tak by novinový titulek hlásal, že se vzbouřil a utekl
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #7 kdy: 07.08.2017, 09:44 » |
|
... vedení traktoru řezačkou či kombajnem...
Máme kombajny, které používají GPS, zaznamenávají polohu a okamžitou "výtěžnost" a dá se z toho pak vyčíst jestli v nějaké části pole není nějaká chyba, data se dají vecpat do traktoru, který pak upraví v problematickém místě hnojení nebo příští osev... Je to ten správný Matrix? Tady asi tak úplně ne. Máme GPS na autobusu nebo trolejbusu, aby na panelu na zastávce byl co nejpřesněji ten čas za kolik minut spoj přijede. Je to ten správný Matrix? To už vůbec ne. Koupil jsem si WiFi kamerku, zapnul, stahnul aplikaci do chytrého mobilu. Spustil jsem aplikaci, ta si na WiFi našla kameru, řekla si o heslo a už to běželo... Za několik dní jsem desítky km od domova omylem ťuknul na ikonku a viděl jsem co sleduje kamera doma. Nemám pevnou IP adresu, nemám veřejnou IP adresu, nic jsem nenastavoval, nějak si to samo našlo cestu... Tady už asi je nakročeno k "Matrixu"... A ještě o krok dál. Už jsem to psal jinde. Zastavil jsem před prodejnou, vstoupil dovnitř, na cosi jsem se zeptal. Neměli a už asi mít nebudou. Nedal jsem jim žádný kontakt, pouze jsem si vzal vizitku, kdybych něco potřeboval, abych mohl zavolat nebo napsat e-mail. Večer jsem zapnul počítač a na stránkách FB na mě vyskočila reklama na tu prodejnu... To už začíná ten správný "Matrix"... Nevím, jestli jsem se tam "podepsal" SPZkou, nebo WiFi v mobilu nebo jinak...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #9 kdy: 07.08.2017, 14:22 » |
|
(...) Zastavil jsem před prodejnou, vstoupil dovnitř, na cosi jsem se zeptal. Neměli a už asi mít nebudou. Nedal jsem jim žádný kontakt, pouze jsem si vzal vizitku, kdybych něco potřeboval, abych mohl zavolat nebo napsat e-mail. Večer jsem zapnul počítač a na stránkách FB na mě vyskočila reklama na tu prodejnu... To už začíná ten správný "Matrix"... Nevím, jestli jsem se tam "podepsal" SPZkou, nebo WiFi v mobilu nebo jinak...
Zřejmě máš v mobilu zapnuté zjišťování polohy. A také se poloha dá zjistit podle sítě WIFI v místě. Mě se dokonce někdy mobil přímo zeptá, jestli jsem byl na určitém místě. Facebook ale umí překvapit i jinak. Třeba někdy napíši na PC revizi, kde je uvedeno jméno a adresa. Jinak s tím člověkem nemám nic společného, žádné jiné kontakty, žádné společné známé. A ejhle, zapnu Facebook a vyskočí na mě nabídka na přátelství s tímto člověkem ...
|
|
|
Zaznamenáno
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #11 kdy: 07.08.2017, 17:17 » |
|
A ještě o krok dál. Už jsem to psal jinde. Zastavil jsem před prodejnou, vstoupil dovnitř, na cosi jsem se zeptal. Neměli a už asi mít nebudou. Nedal jsem jim žádný kontakt, pouze jsem si vzal vizitku, kdybych něco potřeboval, abych mohl zavolat nebo napsat e-mail. Večer jsem zapnul počítač a na stránkách FB na mě vyskočila reklama na tu prodejnu... To už začíná ten správný "Matrix"... Nevím, jestli jsem se tam "podepsal" SPZkou, nebo WiFi v mobilu nebo jinak...
Já bych hledal souvislost jinde. Té návštěvě prodejny pravděpodobně předcházelo nějaké browsení na netu, hledání sortimentu, prodejen... a to zanechalo digitální stopy, po kterých FB stopař šel.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
|
|
« Odpověď #13 kdy: 07.08.2017, 19:07 » |
|
Viem a rozumiem. Len ma udivuje, že ako sa FB vyvíja, tak mi čoraz viac pripomína "Big brother". Ale pretože som " lehce paranoidní", tak sa zatiaľ úspešne vyhýbam vlastníctvu FB účtu. Verím, že IoP sa ma ešte dlho nedotkne. Ja viem, aby som nebol nepríjemne prekvapený
|
|
|
Zaznamenáno
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
Ivan Taraba
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #14 kdy: 09.08.2017, 00:23 » |
|
Matrix se již infikoval v počítačových hrách. Řekl bych, že dokonce dříve než vznikl ten legendární film. Člověk se ponoří do zcela jiného světa, kde má jiné možnosti a často se mu ani nechce hru ukončit a vrátit se do reality. Dnešní online hry jsou dokonce schopné donutit uživatele, aby si za peníze kupoval virtuální vybavení.
Pokud jde o Matrix ve smyslu orwellovského světa absolutní kontroly, kde vám nepatří nic než pár centimetrů uvnitř hlavy..., tak tu infekci vidím v propojování informací o osobách. To umožňuje vytváření sofistikovanýc h modelů a predikci budoucího chování. Na základě posbíraných dat o navštěvovaných místech, útratách na platební kartě, obsahu mailů, sms a hovorů, vyhledávaných slovech a navštěvovaných webových stránkách, spojení v sociálních sítích, obsahu lednice, časech příchodu a odchodu z domu, stylu řízení auta a jánevímčeho ještě lze sestavit dobrý model konkrétního člověka. Předvídáním jeho chování bude Matrix o krok napřed, což může značně omezit lidskou svobodu. Pak už bude jen záležet, kdo bude sedět ve velínu Matrixu, jestli to bude nějaký šílený diktátor toužící ovládnout celý svět nebo obchodník, toužící ve výsledku po tomtéž. Záleží to i na nás, kam až si necháme Matrix zajít a za kolik sladkých "koblih" (usnadnění života) se necháme koupit.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #15 kdy: 09.08.2017, 00:29 » |
|
...Pak už bude jen záležet, kdo bude sedět ve velínu Matrixu, jestli to bude nějaký šílený diktátor toužící ovládnout celý svět nebo obchodník, toužící ve výsledku po tomtéž....
Nikdo tam nebude sedět. Matrix bude jedním z periferních systémů CML.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #17 kdy: 09.08.2017, 01:11 » |
|
Tomu nevěřím. Ovládat takový systém znamená velkou moc a to je velmi silný motiv, aby se tam nejeden snažil posadit. To jistě, a proto odtamtud CML člověka vytěsní, vyhraje totiž on.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|