|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #2 kdy: 16.10.2006, 06:06 » |
|
Určitě by to chtělo více informací. Je možné, že je to špatně zapojené, jak psal p. Dosbaba. Toto se stává celkem často, při použití jednoho centrálního chrániče. Pokud je chránič umístěn v podružné rozvodnici, musí být jistič pro ovládání blokovaných spotřebičů připojen před chráničem. Pokud je přívod od elektroměru připojen pouze na chránič, určitě je něco špatně. Také je ovšem možné, že problém někde jinde, v instalaci nebo ve spotřebiči. Někde může být propojen N a PE, potom se to chová tak, že menší spotřebiče (světla) fungují normálně, po zapnutí většího spotřebiče chránič vypadne. Doporučoval bych návštevu odborníka, nejlépe revizního technika, ten by měl příčinu najít.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Michael Holaň
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #3 kdy: 16.10.2006, 07:27 » |
|
Zkuste si nejprve vypnout elektrokotel a boiler, příp. ostatní blokované spotřebiče. Jestliže vypadává chránič při zapnutí HDO i při vypnutých spotřebičích, je to zpravidla problém o kterém mluví p. Dosbaba. Oprava je snadná, musíte si vytáhnout fázi na ovládání relé z obvodu před chráničem, protože nula je ovládána kontaktem HDO rovněž z obvodu před chráničem. Pokud vám tento obvod závadu nedělá, postupně připojujte blokované spotřebiče a závada bude zpravidla zde nejčastěji u spotřebičů s vodou, kde mohou mít topné vložky snížený izolační stav.
|
|
|
|
Josef Brož
|
|
« Odpověď #4 kdy: 16.10.2006, 07:31 » |
|
Dle mého názoru jsou dvě možnosti: 1. velký unikající proud elektrokotle, je nutno změřit. 2. přes chránič nusí jít dva vodiče, ovládaví vodič z HDO a i pracovní.
|
|
|
|
|
Petr Dadák1
|
|
« Odpověď #6 kdy: 16.10.2006, 19:51 » |
|
Já si myslím, že máte HDO před proudovým chráničem a stykač v rozvaděči až za ním. Tzn. při sepnutí sazby se na stykac dostane vlastne PEN az za proud.chranic. Zkuste fazi pro civku stykace vzit pred fickem jen tak na pokus. Tj. z jeho hornich svorek.
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #7 kdy: 16.10.2006, 20:14 » |
|
Drobná poznámka. Když je instalovaný centrální proudový chránič, nebo jenom chránič pro blokované spotřebiče (bojler, přímotopy, akumulační topení... atd.), musí se vždy použít oddělovací ovládací relé, napojené před chráničem. P. S. Alespoň do té doby, než se začne provádět blokování podle předpisů, tj. ovládací vodič bude vyveden z místa ovládání a vrátí se do místa ovládání!
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
lukas mergl
|
|
« Odpověď #8 kdy: 16.10.2006, 22:44 » |
|
mr. Dosbaba to je zrejme ono i vsem ostatnim. stykac je v elektrokotli a faze pro stykac je samozrejme z elektrokotle a N pro stykac se tam pousti z elektromerove PEN svorkovnice. co ted?jistic pro jisteni civky stykace kotle je pred chranicem ovsem zatim nevyuzity protoze jsem videl ze L na stykac jde primo z kotle .takze ted ho vyuziju odvod z nej pripojim na fazi kabelu po kterym mi jde ovladani z podr.rozv. do kotle (mam tam 3*1,5C) ale nechci to davat primo na L pol stykace v kotli protoze vsechny kontakty jsou vyvedeny na spolecnou svorkovnici kotle samozrejme bez L kontaktu stykace a nechci zasahovat do zapojeni kotle tak co s tim?(zadny oddelovaci rele do podruznyho rozvadece uz nenabastlim) mimochodem mr.dosbaba nikdo nechce zbytecne utracet prachy radsi se poradim a udelam to jak to ma byt.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #9 kdy: 16.10.2006, 23:52 » |
|
Máte několik možností : 1. Zapojit přívod pro elektrokotel mimo chránič, ovládací vodič z přijímače HDO zapojit přímo do elektrokotle. 2. Do podružné rozvodnice instalovat relé nebo stykač (např. MOELLER R230/S), jeden pól cívky relé (stykače) bude připojen na fázi z jističe zapojeného před chráničem, druhý pól bude připojen na N vodič z přijímače HDO. Relé nebo stykač bude spínat N za chráničem, dále bude pokračováno na kontakt HDO v elektrokotli. 3. Instalovat relé nebo stykač do elektroměrovéh o rozvaděče, kotel ovládat bezpotenciálov ým kontaktem. Předpokládám, že kabel pro impuls HDO je alespoň dvoužilový. Toto zapojení nemusí místní rozvodné závody umožnit. 4. Zasáhnout do zapojení kotle. Impuls HDO obvykle spíná malé relé. Potom bude nutné to relé zapojit na samostatný přívod - L i N. Předpokládám opět alespoň dvoužilový kabel pro impuls HDO. L by byla opět připojená z jističe zapojeného před chráničem, N přímo z přijímače HDO.
Asi nejjednodušší bude pro vás řešení č. 2. Ten jeden modul se snad do podružného rozvaděče ještě vejde. Psal jste ještě něco o boileru, bylo by možné použít stykač se dvěma kontakty (např. MOELLER R230/SS), jeden kontakt využít pro spínání kotle, druhý pro boiler. Správně by tedy měly být instalovány dva stykače, jeden na 8 hod sazbu pro boiler, druhý na 20 hod sazbu pro kotel, ale připojení boileru na 20 hod. sazbu je výhodnější a RZ to obvykle tolerují. Nebylo by od věci, kdyby jste to blíže popsal, zajímalo by mě hlavně, jak je v současné době napojeno ovládání boileru a jestli jsou z přijímače HDO vyvedeny dva vodiče (20h od + 8 hod sazba) nebo jen jeden (20 hod. sazba)
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #13 kdy: 17.10.2006, 14:21 » |
|
To Beláň : Varianta č. 1 není žádným způsobem nebezpečná, do kotle se přivádí pouze spínaný N vodič od HDO. Výrobce toto zapojení přímo doporučuje (PROTHERM). Varianta č. 4 je... hmm... nestandartní s tím souhlasím, ovšem při určitých bezpečnostních podmínkách by se to provozovat dalo. Dovnitř kotle, k tomu relé, by se např. dal umístit štítek "pozor, pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači". To Doležal: 17,5 mm Tazatel psal, že tam má stykač pro boiler, ten by se dal vyměnit za stykač se dvěma kontakty a dále to zapojit tak, jak jsem psal výše, varianta č. 2. Velikost stykače S i SS je stejná.
|
|
|
|
Georgis Fasulis
Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
|
« Odpověď #14 kdy: 17.10.2006, 15:04 » |
|
To Hasala: Ad bod 4 - souhlas s panem Beláněm. Pro laickou obsluhu je problém už samotná terminologie (cizí napětí apod.), natož aby věděl, kde je vypnout. Jeden příklad bohužel z vlastní zkušenosti: Kolega mě poprosil ať se mu podívám na vypínač ventilátoru na záchodě. "Vypnul jsem proud v celém bytě," hlásil mi, když jsem odstranil kryt vypinače. Přesto jsem dostal pěknou šlupku. Netušil, a já už vůbec ne, že větrání mají centrální společné na stoupačce a je napájeno z nějákého spol. rozvaděče. Do vypinačů jde tedy do bytu úplně cizí napětí 230V! Už si dávám pozor, ale když jsem to netušil jakožto elktrikář sám, jak to má předpokládat elektrotechnic ký laik?! To Beláň: Když se jako projektant setkám se zapojením ovládacích obvodů mezi dvěma rozvaděči tak, že fáze jde z jednoho rozvaděče do druhého, tam přes kontakty ovládá nějáká relátka a pak jde na N šínu toho cizího rozvaděče (proud se nevrací odkud přišel), berou mě mory!!
|
G.F
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #17 kdy: 19.10.2006, 22:29 » |
|
to není jenom MOELLER, většina výrobců vyrábí stykač se dvěma kontakty ve velikosti jednoho modulu (jako jednofázový jistič). Zeptejte se přímo v nějaké prodejně. Nějaké info k MOELLER najdete zde : http://www.treco.cz/data/download/R+S.pdfna stránkách http://www.moeller.cz toho opravdu k vidění moc není
|
|
|
|