co to přesně znamená "Střídavé zkušební napětí" u kabelů?
Pavel Koryťák:
Chápu, že ten kabel vyzkoušeli na 2000V. Dokonce předpokládám, že dělají test i na 5000V (alespoň na vzorkovém množství). Pak ale údaj 2000V je pro mě nezajímavý a neříká mi nic, poněvadž je pro mě hraniční hodnota 5000V. Předpokládám teda, že 2000V vyžadují nějaké normy při jmenovitém napětí 500V ,ale není to omezující faktor pokud by jsem chtěl krátkodobě použít kabeltřeba na 4500V. - nebo se mýlím?
Daniel Veceřa:
Myslím, že se mýlíte. Kabel se uvedeným jmenovitým napětím 500V nemůžete použít v obvodu 4,5kV, protože na to není určen. Je určen pro napětí do 500V, ovšem v případě poruchy vydrží 5kV do průrazu. (určitě vydrží i víc, 5 kV je minimum). A aby ho pořádně vyzkoušeli, jestli tam třeba není nějaká skrytá vada, otestují ho tím, že do něj pustí (v přesně specifikovanýc h podmínkách OTK výrobce) 2 kV.
Georgis Fasulis:
zkušební napětí - 2000 V kabel vydrží a je na to zkoušen.
5000V nevydrží, dojde k el. průrazu izolace.
A těch 4500 V, i krátkodobě, může izolaci vámi uváděného kabelu porušit.
Když chci používat v kabelu 4500V - použiju k tomu klasický vn kabel na 6kV, ne kabel nn!
Pavel Koryťák:
jestliže teda kabel bezpečně vydrží 2000V proč je tedy udáváno, že je určen pouze pro napětí 500V?
Daniel Veceřa:
Nosnost výtahu je 250 kg, ale musí se zkoušet na asi 350 kg (pokud si vzpomínám dobře). To samé u napětí. 500 V jmenovité, tak vyzkouší 2 kV, ale za přesně stanovených podmínek. Pokud by byla někde trhlina v izolaci apod., tak se to při tomto napětí projeví. Ale je to jen napětí pro ZKOUŠKU kabelu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana