Byl příčinou požáru v Rovni odpojený svod hromosvodu?

(1/9) > >>

Zdeněk Friedrich:
Zpráva o následcích bouřky: https://www.novinky.cz/domaci/406768-blesk-zapalil-na-liberecku-dum-na-severu-moravy-lamal-vitr-stromy.html

Martin Kurka:
Dnešní noční požár od zásahu blesku do  domku ve Všelibicích-Rovni byl podle mne zvláštní, že domek měl "hromosvod". Podle detailního pohledu na  na jímací tyč (fotka ze StreetView Seznamu) byl asi dělaný podle předválečné zvyklosti měděným drátem ovinutým kolem jímací tyče a pouze s jedním svodem. A podle fotek hasičů se mi zdálo, že ohnisko požáru bylo přímo u paty jímací tyče. Pak podle mne vítr, nebo část blesku zapálil více levou část domku (z pohledu z ulice).
Je tedy možné, že spíše než nedostatečný počet svodů a chybějící hřebenové vedení byla příčina zapálení střechy odpojený svod od uzemnění ? Nebo nedostatečný odpor uzemnění?
Co má v takovém případě větší vliv, že blesk v ohybu jednoduchého svodu přeskočí na budovu?

Pavel Horský:
Minulý týden jsem byl pozván majitelem staré chalupy na revizi hromosvodu. Na střeše dvě jímací tyče výšky cca 2m s měděnými hroty, vedení CU, žádná zkušební svorka a přes ochrannou trubku veden na nějaký zemnič přímo do země. Naměřeno přes 800 Ohmů, takže zemnič žádný. Co se pak stane při zásahu blesku do takto neuzemněného jímače za deště, který v 90% doprovází bouřku?
Myslím, že má pak menší odpor proud vody stékající po střeše a díky tomu se blesk vyřádí, kde ho napadne. Nebude to příčina zahoření střechy v místě pod jímací tyčí, kde stéká voda  ve velkém na plochu střechy?

Jan Hájek:
Tak podle mně, ale to vycházím pouze z těch fotek to po střeše rozneslo oplechování na hřebenech. Spíše bych hledal přeskok na něco vodivého mezi oplechováním a tím něčím. Pak v té cestě díky jiskření mezi jednotlivými plechy chytla střecha. Hromosvod byl svým provedení už v rozporu s ČSN ESČ 113 z roku 1933, takže osobně bych ten dům podle jímače tipoval na začátek 20-tých let. U zemniče předpokládám, že už nebyl, nebo tam byla deska, tedy po novém Typ A, což je tak jako tak bez napojení na PEN úplně k ničemu.

Václav Kalina DC:
Ty jo, je mi jich docela lito. Evidentně to sjelo přes jímač po oplechování a okapech. Ten mech nasáklej vodou na střeše  to dodělal. Ta střecha se musela rosvítit jak vánoční stromek. Dcela věřím tomu, že kdyby tam neměl to žihadlo, tak to bouchlo do vedení a šel by pouze do DATARTU pro novou televizi  :'(  Názorná ukázka toho, že než blbej hromosvod je lépe žádný nemít.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana