Byl příčinou požáru v Rovni odpojený svod hromosvodu?
Jiří Schwarz:
kdyby se tak dala na takovém případu postavit osvěta, že je vhodné nechat si hromosvod zkontrolovat.. .
Vůbec bych se nedivil, kdyby ten hromosvod nebyl přes HOP spojen s PEN potenciálem.
Pak se jeden potenciál objeví na hromosvodu, jiný na přívodu sítě, a jak dojde k "prvnímu" přeskoku, pro ionizovaný vzduch už budou platit "jiná pravidla, jiné přeskokové vzdálenosti", ...
Václav Kalina DC:
Tak mi to nedalo, vytáhl jsem klešťák a mezi svodem a HOP jsem naměřil 50 ohm. Minulej rok jsem do tý skály zakopal 10m pásoviny, 3 2m tyče a jednu desku. Z druhé strany domu mám zatím 12m tyč a 6m kulatiny. Letos se chystám na tuto stranu ještě z 10m pásoviny a stejně nevěřím tomu, že se dostanu pod 30ohm. Někdy to prostě nejde. :-[
Jaroslav Molák:
Pane Kalino, to snad už stačí.
Martin Kurka:
Citace: Jan Hájek 17.06.2016, 13:41
Tak podle mně, ale to vycházím pouze z těch fotek to po střeše rozneslo oplechování na hřebenech. Spíše bych hledal přeskok na něco vodivého mezi oplechováním a tím něčím. Pak v té cestě díky jiskření mezi jednotlivými plechy chytla střecha. ...
No jo, fakt, ten dům měl oplechovaný hřeben, úžlabí a části polovalbové střechy na nároží. Možná, kdyby měl plechovaná okřídlí, šla by alespoň část výboje po něm přes 4 okapy a proud se trochu rozdělil.
Takhle to asi šlo nejdříve po oplechování a pak vnitřkem domu přes elektroinstala ci, topení a vodovod.
A co jim neponičil blesk prolili hasiči a déšť. Hasiči to prolévali od půlnoci do 4 do rána.
Naštěstí oba obyvatelé utekli. Jak střílel hořící eternit, to bylo asi divoké.
Lukáš Rotrekl:
Z tohoto pak plynou ty zkazky, jak měl dům hromosvod, ale stejně to bylo k ničemu.
Nikdo už neřekne jaký hromosvod a v jakém stavu, maximálně, že měl platnou revizi, což nějak nic moc neznamená. :'(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana