Jak v bytě vyměnit jistič typu B za typ D?
Václav Kalina DC:
Nejsem si s tím úplně jistý, ale mám takový pocit, že do hadráků se dával tak 1mm2 cu, tydle dráty při stáří a stavu instalace jsou tak na 6A/B. To bylo před 60ti roky stavěný na párset watů a né na rychlovarku. Navíc je to TN-Cčko. Už provoz takové instalace je celkem dobrodružství. Pokoušet se tam napasovat jistič s tvrdší charakteristik ou je práce pro Lojzu všeumětela. Rozumný elektrikář od toho uteče. Už jsem zažil, že to i občas pokračovalo zvonkovým drátem. (zle)
Václav Třetí:
Jen když se podívám na foto, tak je mi smutno a zle zároveň. Stačí se podívat, jak jsou udělané otvory v rozvodnici a je jasné, že to dělal hrozný flink.
Opletený vodič bude izolace N nebo NG, to znamená minimálně 60 let starý, jednička měď to nebude, možná je to dokonce dvaapůlka, ovšem zase možná hliník. Na tohle dávat jistič char D. je pozvánka pro hasiče, pokud to tedy nezachrání hlavní jistič, který se sice neví jaký je, ale mohl by být 15-16A a ten bude určitě rychlejší než D10A.
Já osobně doporučím rekonstrukci instalace, minimálně okruhů, které jsou udělané ze stejného vodiče.
P.S pro kol. Kalinu: Hadráky (správné označení vodiče opletené napuštěné, izol. N nebo NG) se dělaly v širokém rozsahu průřezů, jednička Cu se používala v začátcích elektrifikace, později pak již 1,5. Ovšem za války se používala 1,5 Al a na to když se ještě narazí, tak to je něco, vodič pod šroubky je obvykle rozlisovaný na tloušťku alobalu.
Pavel Horský:
Několikrát tu padla otázka, proč nebo co může za ty proudové rázy.
Typnul bych to na mikrovlnku nebo nevhodně zvolený transformátor pro napájení osvětlení.
S mikrovlnkou jsem zažil to samé. Tak jsem navýšil jistič na 13A/C a byl klid. Jen se nám mikrovlnka stejně do roku odebrala do křemíkového nebe.
Na nevhodně zvolené transformátory dojíždí uživatelé, co si nechali "odborníkem" nainstalovat toroidní trafo. Stačí jen použít varistor a je po problému.
Václav Kalina DC:
Když na to narazim, tak je to většinou spojeno kroucení. Kupodivu tento typ spoje má lepší parametry než šroubek. Pokud v tom není použít i Al, tam je to většinou už vypálené a nedá se s tím nic dělat. Pokud se nejedná o nájemní byt, majitel vždy přistoupí na rekonstrukci. U nájemních bytu se ve většině případů jedna o přihlášku na elektroměr. Naštěstí mě to neživi, tak beru okamžitě roha, ale vždy se najde nějaký dobrodruh, co se pod to podepíše a vůbec mu nevadí, že v objektu je i plyn
Václav Třetí:
Pane kol. Horský dovolím si vás opravit, v serii s transformátore m musí být zapojen termistor, aby byla eliminována proudová špička, případná napěťová špička v tomto případě potíže nedělá a varistor nepomůže. Příčinou může být i spínaný napájecí zdroj většího výkonu, zejména filtrační kondenzátory na síťové straně, kde výrobce ušetřil právě za termistor.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana