Řešil uz nekdo z vyrobcu posuzovani shody dle noveho zakona 90/2016 Sb.?
Jan Bocek:
Jedná věc jsou výrobky a druhá věc je dodávané elektrické zařízení.
A posuzování shody je postup prokazující, že byly splněny základní technické požadavky týkající se výrobku, postupu, služeb a systému ( §3, písm. i zákona 90/2016 Sb.)
Občas se mi stává při výchozí revizi, anebo i mimořádné revizi, že zhotovitel mi předá haldu katalogů, prohlášení ES a datashedu od výrobku. To je jako předložená dokumentace k VRZ?
Jenže chci vidět dokumentaci skutečného zapojení, dále protokol vnějších vlivů, protokoly o zkouškách EZ. K prohlášení o shodě se ani nedostaneme, protože schází základní dokumentace, použité prvky s nevhodným krytím IP, nevhodný způsob provedení elektrické instalace bez projektu.....a no, to je realita u většiny dodavatelů.
Zákon 90/2016 nařizuje zhotoviteli že musí provést posouzení shody. To ale není jen ten papír, kde vypíše nějaké normy a podepíše se
NV 118/2016 Sb. mu nařizuje jak to má udělat ve svých přílohách. To není jen seznam norem podle d) přílohy 3 NV 118/2016 Sb. Technická dokumentace toho obsahuje více. Musí také provést analýzu a posouzení rizik, aby mohl vůbec montovat a instalovat elektrické zařízení. Co když to bude podléhat vyhlášce 73/2010 v určité třídě a skupině. Co když zjistí, že je zde prostředí s vlivem nebezpečným a ne normálním. Že je také nutné pospojování na které zapomněl a spousta dalších typických závad.
Citace: Miroslav Janča 09.06.2016, 09:23
Nový zákon 90/ 2016 Sb. i Nařízení vlády 118/ 2016 Sb. pro výrobce nic zásadního nepřinášejí.
Ale přináší hodně podstatného... ..na příklad identifikační údaje zhotovitele o tom, zdá je osobou ( firmou) odborně způsobilou provádět elektrickou instalaci dodavatelským způsobem.
Jan Bocek:
Citace: Zdeněk Friedrich 07.11.2017, 20:46
Navazuji na starší diskusi. Nemám zcela jasno. Musí být prohlášení o shodě, které je vydáváno na výrobky nově uváděné do provozu již podle zák. 90/2016 Sb.?
Zákon 90/2016 Sb., byl vyhlášen 3. března 2016 s účinnosti do 15 dnů. Výjimku mají pouze radiová zařízení s platnosti od 2.6.2018
NV 118/2016 Sb. má účinnost od 20. dubna 2016
Prohlášení o shodě je součást dokumentace. Při revizích to vyžaduji.
Zdeněk Friedrich:
Honzo, vím že jsi chodící lexikon zákonů a vyhlášek, ale zeptám se zcela konkrétně. Jako TDS elektro investora se účasním přebírání stavby. Elektrická požární vrata, výrobce a montážní firma v jedné osobě, dodal prohlášení o shodě dle zák. 22/1997 Sb. Je to dnes ještě vyhovující nebo tam musí být uvedeno, že je prohlášení o shodě dle zák. 90/2016 Sb.? To samé se týká rozvaděčů. Jak bys to řešil? Mimo jiné v prohlášení u vrat není ani zmínka o elektrickém zařízení, ale pouze o požární bezpečnosti.
Jan Bocek:
Zdeňku, je to výzva k diskusi, zkusím to...uff.
NV 17/2003 platí 14 roků a mnozí nemají ani tušení, stejně jako co říká vyhláška 73/2010 Sb.
Zákon 22/1997 Sb. je o technických požadavcích na výrobky, včetně posuzování shody výrobků
Zákon 90/2016 Sb. je o posuzování shody stanovených výrobků a( elektrických zařízení)
NV 118/2016Sb. je o posuzování ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ ( na základě 90/2016)
Zákon 90/2016 Sb. se odvolává na 22/97 Sb. v §1(4)
a nařizuje, že výrobce je povinen vyhotovit TD a provést, nebo si nechat
provést postup posuzování shody stanovené v NV 118/2016 Sb.
V případě TDS elektro mě bude zajímat
- v TD schéma zapojení
- návod na obsluhu a údržbu
- popis elektrického zařízení
- protokoly o zkouškách
- dokumentace o shodě
Jak bych to řešil?
Mám dvě možnosti. Přes investora tlačit na dodavatele o dodání náležitosti. Anebo se vystaví objednávka na někoho, kdo to umí a je schopen to doplnit. ( vyhláška 73/2010 Sb příloha 2 bod 7)
Pokud by to vše mělo všechny náležitosti a v prohlášení o shodě bude citován zákon 22/97 a NV 17/2003 Sb., tak bych se z toho asi nezbláznil. Obvykle to ale je jen v prohlášení a schází některé z výše uvedených náležitosti.
Pro ostatní.
To není žádná buzerace, ale odpovědnost revizního technika předat pomocí výchozí revizní zprávy dobře elektrické zařízení investorovi tak, aby jej mohl řádně provozovatel udržovat.
- v TD schéma zapojení...... ....jak to asi budu revidovat a při poruše opravovat
- návod na obsluhu a údržbu......ja k s tím mám jako obsluha zacházet
- popis elektrického zařízení...... .je nutný pro orientaci, kdo to má studovat
- protokoly o zkouškách..... ....... je to povinnost zhotovitele jak Ris, tak fční zkoušky
- dokumentace o shodě......... ....to není jen jedna A4, ale celý soubor otázek
Mělo by se o tom diskutovat. Denně vidím odflágnuté VRZ a dodostatečnou TD dodavatele při následných revizích. A elektrické zařízení, kde je spousta závad....A je v tom obvykle provozovatel jen proto, že revizní technik nekonal jak konat ze své odborné funkce měl.
Dnes je 100 x více RT než v roce 1980 a stav elektrického zařízení je horší.....
František Šohajda:
Jen pro doplnění diskuze.... :)
Nedávno jsem zhlédnul starší elektro dokumentaci pro montáž z roku 1997 , celkem na tu dobu dobře provedena (dnes by se někteří projektanti divili?) a v technické (rozsáhlé ) zprávě , měl projektant mimo jiné , že na tento objekt bude potřeba cca 2 lidi na elektroúdržbu ! S nějakými kontrolami, a pod. popsané.. :D
Byl to tehdy nový pavilon se vším všudy. Dělal jsem tam PRZ.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana