Řešil uz nekdo z vyrobcu posuzovani shody dle noveho zakona 90/2016 Sb.?

(1/3) > >>

dreamtv69:
Řešil uz nekdo z vyrobcu posuzovani shody na vyrobky uvadene na trh v EU, me konkretne se jedna o rozvadece nn, podle noveho zakona 90/2016 Sb. a dle NV s tim spojene, 118/2016 Sb. a 117/2016 Sb.,  pripadne dle Evropskych smernic 2014/35/ES a 2014/30/ES. Jiz nekolik dni patram na internetu jak by spravne takove prohlaseni melo vypadat a rad bych se podelil o zkusenosti a nazory.

Jan Korpáš:
Já ho řeším úplně stejně jako před tím. Jen jsem opravil staré nv č. 17/2003 za č. 118/2016 a č. 616 za č. 117/2016. Podstata zůstala stejná.

Milan Bartoška:
Nechci vám (i vám) to komplikovat, ale situace není stejná. Napříkla u nn (nn už vlasně ne) jsou určující harmonizované evropské normy (dříve, poněkud zjednodušeno, určené ČSN normy). Z toho plyne, že nyní budeme sledovat Úřední věstník Evropské unie a k tomu i Věstník ÚMNZ (to pro případ, že by na něco ještě nebyla evropská norma).
A jsou tam i další lahůdky - evidence stížností (a dalších věcí),  analýza rizik, označení přístrojů nevhodných do obytných oblastí atd. (abych se nedopustil špatné interpertace, nechám na každém ať si to přečte - a porovná s původními NV).

Proto mne překvapuje to ticho .....

Jen když si vezmu, že poslední seznam harmonizovanýc h evropských norem, zveřejnění v ÚVEU dne 13.5.2016, vztahujících se k nn elektrickým zařízením, je označen již neplatnou směrnicí (2006/95/ES),  ztrácím poněkud jistoty. A státmí orgán (ÚNMZ) mi pomáhá tím, že  odkazuje na nějaký placený server, který mimo inkasa peněz není k ničemu zavázán.  ;D

Miroslav Janča:
Nový zákon 90/ 2016 Sb. i Nařízení vlády 118/ 2016 Sb. pro výrobce nic zásadního nepřinášejí. Harmonizované normy byly vždy určující pro posouzení shody. Nějaký seznam harmonizovanýc h norem nepotřebuji. Najdu si platnost či neplatnost příslušné výrobkové normy ČSN EN xxxx na stránkách ÚNMZ.

Takové věci jako identifikace výrobku, evidence stížností jsou již dávno pro výrobce samozřejmostí. Co mě překvapuje je analýza rizik u výrobku, který je vyroben v souladu s harmonizovanou předmětovou normou. Myslím, že to spraví jedna věta v dokumentaci pro posouzení shody.

Jo, úřednická mašinérie v EU i nás stále plodí nové směrnice a zákony tak, aby se mohl počet úřadů, úředníků a kontrolorů dále rozrůstat. Není síly, která by to zastavila.

Zdeněk Friedrich:
Navazuji na starší diskusi. Nemám zcela jasno. Musí být prohlášení o shodě, které je vydáváno na výrobky nově uváděné do provozu již podle zák. 90/2016 Sb.?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana