Ako postupovat pri obnove chalupy?
Martin-mj009u:
Pred tym nez sa slusne opytam a priznam, poprosim Vas, nezabite ma a nezahrabte pod cierno ciernu zem.
Zdedil som chalupu cca 40 rokov staru drevenej tramovej konstrukcie, klasicke komunisticke "A"ccko. Elektricke rozvody su TN-C, pripojka trojfazova AL,priemer som nemeral ale su dost hrube mozno 16mm2?. Pripajam aj zopar obrazkov.
Momentalne je RE umiestneny priamo na fasade chaty. Chcel by som to dal prelozit na hranicu pozemku (ako je znazornene na foto) a do chaty si natiahnut nove vedenie. Dal som teda ziadnost na distribucnu spolocnost a pockam si na vyjadrenie a zaroven som im dal ziadnost na zvysenie MRK zo 16A na 25A. Predpokladam, ze budu vyzadovat projekt ale ak nie, tak aj tak si ho zrejme dam vypracovat. Priznam sa, myslel som si ze iba natiahnem CYKY-J 5x10 z noveho rozvadzaca do chaty a tam uz riesit rozvody ako sa povie na kolene vzhladom na vek a stav chaty. Po prestudovani si prispevkov tu na elektro fore vsak neviem ako dalej, kedze problematika je omnoho sirsia, ako sa na prvy pohlad mohlo zdat.
Rekonstrukciu pripojky som sa rozhodol realizovat z dovodu, ze sa do instalacie pripojil bojler a bude potrebna aj domaca vodaren. Toto by uz tie stare rozvody neuniesli, a tak som uvazoval o o vytvoreni novych rozvodov v priestoroch pivnice. Teda novy kabel od elektromeru na hranici pozemku dotiahnut do pivnice, tam spravit rozvodnicu a podla normiem zapojit bojler, cerpadlo, a pripravene vodice do altanku.
Kedze chatu planujem casom zburat (rozumej drevenu cast) a dat si postavit uplne novu na starych zakladoch, nechcem sa pustat do opravy stareho vedenia v chate (to nechcete vidiet). Uvazoval som teda ponechat tu staru plechovu skrinku, v nej osadit iba 3 nove istice a prepojit to s tou novou rozvodnicou z pivnice. Kedze je pripojka 3 fazova, tak 1 fazu by som pouzil na vonkajsi okruh, jednu na TZB spotrebice a tretiu na rozvod po chate, ktory by sa s rekonstrukciou prerobil na TN-S. Dalo by sa to takto podla vas urobit?
Mam vsak pochybnosti v teoretickej rovine. Kedze zaklady uz su tam, ako realizovat uzemnenie? Hromozvod chata nikdy nemala. V pripade noveho RD sa dava do zakladov pasovina, ale to uz je pase. Da sa to realizovat dodatocne tak aby to aj spolahlivo fungovalo? Ono projektant moze navrhnut aj slona v bazene, skor ma zaujima funkcnost versus ekonomicka stranka veci.
Kedze ta nova chata je horizont 3-4 rokov vzhladom na financie, je mozne realizovat ten pivnicny obvod v sulade s normami atd. bez toho aby technik riesil stav elektroinstala cie v chate? Nechcem zbytocne platit za nieco co bude aj tak na nic. Resp. ako by ste postupovali v mojom pripade?
Vít Rotrekl:
Návštěva zkušeného elektrikáře, nejlépe RT, vás asi nemine. Ten na místě nejlépe zhodnotí situaci. Podle fotek by to nemusela být nějaká zásadní tragédie. A nějaký ten pátek by ještě mohla vydržet.
Pokud by se něco doplňovalo, tak by určitě bylo vhodné to provést podle aktuálních STN. Ale určitě to jde udělat tak aby část byla nová a část stará. A v rozumné míře bezpečnosti to fungovalo.
Uzemnění se dá bez problémů udělat. Ale musí se vědět jak :) ono to není jen o tom vykopat rýhu a hodit do ní pásek...
Zdeněk Friedrich:
Ještě bych ke kolegově příspěvku dodal, že pokud tam nemáte 5,5kW cirkulárku nebo 9 kW indukční desku s troubou, která by jela pořád na plňáka, tak by 16A před elektroměrem mělo stačit na boiler i vodárnu, maximálně by se do nového rozvaděče osadilo proudové (přednostní) relé a je zbytečné platit paušál za 25A.
Martin-mj009u:
Dakujem za odpovede. Co sa tyka hlavneho istica, chcem mat rezervu do buducna preto si radsej chcem pritiahnut do chaty 10tku med. Uvidime co povie technik ale mam z toho obavy. V dnesnej dobe plnej pseudo odbornikov to bude zaujimave.
Ohladne zemnenia, napadla ma taka vec. Budem v dohladnej dobe hned vedla chaty kopat jamu pre vyrovnavaciu nadrz na vodu. Bude to jama 2 m hlboka a asi 1x1 m, mozno trochu viac. Bolo by dostacujuce tu pasovinu zabetonovat do zakladu tej nadrze? Ciste teoreticky.
Vít Rotrekl:
Čistě teoreticky to bude málo...
ale proč ji tam nedat, že,...
budete kopat rýhu pro přívod elektriky, šup na dno výkopu pásovinu, propojit s tou co bude pod nádrží
čím víc uzemnění tím líp....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana