Jak realizovat napěťový sčítač?

(1/4) > >>

Dateldat821:
Potřeboval bych vyřešit následující problém:
mám dva zdroje, každý samostatně zapínaný/vypínaný, jimiž chci ovládat intenzitu osvětlení LED pásku. Zdroje mají na výstupu 12V a 6V, led pásek je na max 24V, viz schéma.

Potřeboval bych vyřešit zapojení, které umožní napětí sčítat (tj. 0/6/12/18V). Nejde použít prosté sériové zapojení zdrojů, protože když je jeden za zdrojů vypnutý a druhý zapnutý, tak je napětí na výstupu 0.

Nemáte někdo nějaký nápad?

Jiří Schwarz:
Citace: Dateldat821  08.04.2016, 01:18

... Nejde použít prosté sériové zapojení zdrojů, protože když je jeden za zdrojů vypnutý a druhý zapnutý, tak je napětí na výstupu 0.
...

Nejen to, ono to dokonce funguje tak, že když je jeden zdroj "vypnutý",  dostane se na jeho výstup napětí z druhého, přes připojený spotřebič (LED pásek),  ale v opačné polaritě, což dokáže poškodit regulační obvody ve vypnutém zdroji!

Sice se zdá, že by to šlo ošetřit diodami paralelně k výstupům zdrojů, aby v době, kdy zdroj nedává napětí, byly výstupní svorky "průchozí" pro napětí z druhého, ale pořád je to takové řešení "ne úplně košer".
A samozřejmě to, co jsem napsal, platí pouze pro DC zdroje.

Michal Čeleda:
Asi by to šlo nějakou "relátkovou logikou",  pravděpodobně funkční, nicméně to nejspíš nebude odpovídat "moderní době",  nebude jednoduše možné měnit režim a bude to chtít pečlivý návrh zapojení.

Jiří Kubík:
Trochu složitější přepínač, ale součástky dnes nejsou problém.

Dateldat821:
Citace: Michal Čeleda  08.04.2016, 09:11

Asi by to šlo nějakou "relátkovou logikou",  pravděpodobně funkční, nicméně to nejspíš nebude odpovídat "moderní době",  nebude jednoduše možné měnit režim a bude to chtít pečlivý návrh zapojení.

Primo relatka bych tam radeji nedaval, ale zkousel jsem to vyresit pomoci vypinaciho tyristoru, ktery by vypnuty zdroj premostil. Jenze jsem se do toho dost zamotal a nakonec jsem si vubec nebyl jisty jestli by to cele fungovalo.
Kazdopadne je zajimave ze nikdo nevyrabi krabicku ktera by tento problem resila. Jsem si myslel ze to musi byt bezne potreba :-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana