Může být elektřina, voda a plyn v jedné průchodce?

(1/5) > >>

Hanka K.:
U novostavby RD mám v základech připravenu jednu průchodku (husí brk) o vnitřním průměru 8 cm. Ráda bych ji využila pro všechny přívody RD, tj. pro vodu v PVC hadici, plyn v PVC hadici a elektrický kabel.
Mělo by to tam vše vlézt a mně spíše zajímá, zda to umožňuje norma, resp. pokud to tak být nemá, tak proč? (co spolu být může a co nesmí, eventuelně, zda v tomto "plně izolovaném" případě je to jedno).

WallDiskuze:
Nedoporučuji.
Pokud vím plynová trubka musí být zasekána ve zdi nebo vedena ve volném prostranství. Nikde ne tak aby mohla někde při úniku vzniknout plynová kapsa.
Pro plynovou přípojku musíte mít snad projekt ne? Hrubý nákres kudy povede plynová trubka i u vás v domu.
Celý dotaz je nesmysl. I kdyby na to žádná norma nebyla jakože snad asi bude (Nevím jaká) je to opravdu životu nebezpečné. Tato trojkombinace v jednom místě...
Rekonstruoval jsem dům, ale tohle by mě v životě nenapadlo.
Když dělám desku tak si snad připravím průchody základama ne? Elektriku, vodu, plyn všechno zvlášt + kanalizaci ne?
Vodu s elektrikou bych se nebál pokud přívodní kabel opatříte nejlépe ještě husakrkem pak klidně ale míchat do toho ještě plyn.
Třeba se vyjádří někdo znalejší kdo vám tu vypíše normy a nařízení.
Z logiky věci je to kravina.

Jiří_Hrubý:
Citace

Může být elektřina, voda a plyn v jedné průchodce?
S plynem nemůže.
ČSN 33 2000-5-52 521.N11.21 TPG 704 01 5.4.16
El. en. a voda v plastu nevadí. Ovšem ta světlost chráničky nic moc. Aby nedošlo k poškození při protahování či nebyl překročen povolený ohyb, viz zmiňovaná 5-52
Takže když už budete vybourávat, je lépe to mít oddělené.

Jaroslav Molák:
Nejen norma, ale i předpis takovou kombinaci nepřipouští. "Husím brkem" jak říkáte určitě nelze vést elektřinu. Tento přívod musíte vést samostatně. A je to proto, v případě havárie v našem případě porušením obalu, plastu, se nesnáší voda s elektrikou, ani plyn s elektrikou.
Podávám vám to tím nejjednodušším způsobem jako laikovi.

David Hruda:
Citace: Jaroslav Molák  02.03.2016, 08:38

Nejen norma, ale i předpis takovou kombinaci nepřipouští. "Husím brkem" jak říkáte určitě nelze vést elektřinu. Tento přívod musíte vést samostatně.

Můžete to podat i složitějším způsobem s odkazem na článek normy a předpis? Ne že bych byl fanoušek podobných řešení, ale mám rád jasné odpovědi.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana