Proč je nutné doplňkové pospojování bojleru?
Jan Bocek:
Citace: Martin sediiik 28.02.2016, 18:43
Upřesním: do sklepa z hlavního rozvaděče natažen do krabičky TN-C (alespoň myslím, že to tak bylo) v hliníku pro původní bojler. Odtud je veden nový vodič CYKY již TN-C-S, který je napevno připojen k bojleru. Bojler má jediné topné těleso, 2kW.
Jinak dům je starý asi 35 let, takže žádná zpráva o určení vnějších vlivů není k dispozici a ani kvůli novému bojleru nebyla dělána. Čtyři metry od bojeru je umístěn plynoměr, jinak žádné nebezpečnosti. ..
Více napoví příloha.....ča sto lidé chtějí revizi na zásuvku pro plynový pec, automatický pec, nebo boiler a orazítkovat záruční list. Často ale není instalace způsobilá a musí se předělat. A někdy komplet celá.
Jaroslav Jonáš:
Z přílohy jsem nevyrozuměl, proč by byla nutná rekonstrukce el.instalace a v čem je el.instalace od HDS nevyhovující. Když pominu vedení AYY 2x1,5 za jističem B10, přičemž vodiče v AL se vyráběly od 2,5;
Martin sediiik:
Původně tam byl jakýsi podomácku dělaný obří bojler s topným tělesem, kabel AYKY 2,5mm vyvedený z krabičky - vše blokováno kvůli nízké sazbě. Z důvodu úspory el.energie jsem se rozhodl toto dílo odstranit a instalovat nový bojler (jen ve sklepě zůstala původní elektroinstala ce (dle měření RT je v bezvadném stavu) a nebyl čas sekat celé vedení až k rozvaděči.
I tu revizi jsem vlastně nedělal kvůli "papíru", ale kvůli potvrzení, že je vše bezpečné... Takže dobrá, zeptám se jinak: Pokud místnost s bojlerem uzavřu tak, aby do ní nikdo neměl přístup, ohrožuje potenciálně někoho z rodiny, když doplňkové pospojování bojleru neudělám? Co by se mohlo stát?
Jaroslav Jonáš:
Jestliže revizní technik na místě rozhodnul, že je nutné udělat doplňující ochranné pospojování nového boileru, nebudu se ptát proč, je to jeho rozhodnutí. Mě by ale zajímalo, co vám k tomu dále sdělil. Jak a co se má podle něho, jím doporučeným 6mm Cu, pospojovat.
Jinak uzavření uvedené místnosti sklepa jistě technicky možné je. Pokud se ale jedná rodinný domek, mám za to, že elektrická instalace by měla být ve všech prostorách na takové úrovni, aby byla volně přístupná i laikům.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana