Bude pro Faradayovu klec lepší vybudovat dvě soustavy svodů?

(1/3) > >>

Milan Hudec:
Ztracené bednění na základové desce, v rozích armovací železa spojená s armováním desky.
Cílem je zbudovat co nejkvalitnější Faraklec, napadlo mne vést uprostřed bednění izolované svody vodiči CUI a tyto připojit dole k soustavě armování a vytvořit tak dvě klece, je moje úvaha správná?
Objekt cca 10x10x4m, plochá litá střecha s armováním, armování svařena v každém patře bednění, instalace pod omítkou trochu zaškráblé do bednění kabely CYLy, takže vzdálenost k armování zanedbatelná, bednění velkoformátové, takže k CUI by mohla být kolem 40cm.

Vít Rotrekl:
Nějak tak jak je na obrazku?
 - černě obrysy domu
 - zeleně čárkovaně - uzemnění
 - zeleně plně - faraklec v ztraceným bednění
 - modře plně - jímací soustava na střeše
 - modře čárkovaně - svody CUI na povrchu

Proč ne. Jen mě napadá co to bude? Asi něco v LPL 1... výbuchy? Drahá technologie?

Jímací soustava spojená s "faraklecí" až na uzemnění? Nebo ji spojit na střeše? Když ji spojíme na střeše tak je jisté riziko, že část bleskoproudu bude cestovat po farakleci, což nevím jestli by nevadilo, s ohledem na to co v tom domečku bude osazeno. Když jímací soustavu  nespojíme, tak bude nutné dodržet dostatečnou vzdálenost, která bude při čtyřech svodech max.56cm (viz obrazek z DEHN supportu). Při čtyřech svodech, pro LPL 1. Když se čtyři svody přidají tak se dostaneme na 37cm, což nám moc nepomůže.

Takže když bych to shrnul - tak 4x svod, 4x jímač, jímače a svody propojeny a provedeny pomocí HVI. Ale možná by to nemuselo být v LPL 1, a pak by třeba stačili dva svody a dva jímače...

Na poslední fotce jedna taková instalace.

Lukáš Rotrekl:
Milane co tím sleduješ? Proč ne čistá faraklec a nebo druhá varianta proč ne izolovaná soustava...
Teď z toho děláš nějakýho kočkopsa, který bude drahej a dle mě nic nepřinese navíc ani proti jednomu z řešení, ale možná se pletu protože nechápu k čemu tím směřuješ.

Milan Hudec:
Celé je to ve stadiu příprav a řešení hromosvodu se přímo díky tomu že tam roxory budou tak či tak nabízí, no a s tím izolovaným vodičem je to jen nápad jak to ještě zlepšit.

Lukáš Rotrekl:
Co ale docílíš tím izolovaným vodičem? Proč nestačí udělat tu faraklec neizolovanou.. .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana