Jak laicky nebezpečně na výměnu zásuvky?

<< < (14/14)

Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Minařík  12.02.2016, 15:42

Co kdybychom zkusili stejným vzorce třeba popsat vraždu manželky?
A dolů uvedeme podobnou větu.
Budeme také z obliga?
 (dance)

Nebudeme, protože je tu trestní zákoník a ten hovoří cosi o navádění k trestnému činu vraždy.
Navádění k neodbornému provádění odborných prací samo o sobě trestným činem není. Kutil Ondra je kutil (fyzická osoba provozující zájmovou činnost),  a tak se na něj nevztahuje zákon 174/1968 (ve znění po novelách 1969...2012):
§ 3
(1) Působnost organizací státního odborného dozoru se vztahuje na všechny právnické osoby (dále jen "organizace") a na fyzické osoby provozující podnikatelskou činnost, pokud jde o provozování této činnosti, (dále jen "podnikající fyzické osoby").

Jan Alin:
Takže vlastně platí staré známé "Když dva dělají totéž, není to totéž".  ;)

Lukáš Rotrekl:
A když se vrátím k paragrafu 2950 Občanského zákoníku. Tedy zde může být "pachatel" rady nějak hnán k zodpovědnosti? Samozřejmě až v případě, že tím příjemci rady vznikne škoda?

Jinak nějak ho no netrápí, dnes lustr.... Nevím, jestli se na to mám podívat...

Radek Luža:
Tak jsem se dnes dotazoval výrobce teslastropkov na řazení kontaktů v jednom typu jejich vypínače a přišla mi odpověď s přiloženým dokumentem ve kterém stojí:

Elektromateriá l: Vypínač? - to zvládnu
Laik smí provádět práce pouze na zařízení s bezpečným napětím nebo dosud na síťové napětí nepřipojených. Pokud se již do této činnosti pustíte, přinášíme vám malou pomůcku pro orientaci v označování řazení vypínačů a jejich zapojování. V každém případě mějte vždy na paměti, že svépomoci lze stávající rozvod doplňovat (např. dalšími zásuvkami),  upravovat (přemístěním svítidel či vypínačů) a renovovat (výměna zastaralých vypínačů, zásuvek a svítidel),  vypracování návrhu v celém domě je však nutno svěřit odborníkům.

Pokud to již po několikáté dobře čtu tak jistým způsobem taktéž nabádají co může laik sám.

Viz. přiložený soubor.

Milan Hudec:
Nechme na hlavě, vypínač si stejně bude měnit sám kde kdo.
Ovšem že laik může legálně zapojovat systém mn. o proudech stovek A to zjevně zákonodárce přehlédl

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana