Je rekonstrukce za 17tisíc/byt skutečně rekonstrukcí za popsaný výkon?
Dušan Pavlovič:
Již jsem zde psal pár problému s naší elektroinstala cí v bytě,která nebyl jan u nás. Po několika prosbách na družstvě jsme byli vyslišeni a má se konat tedy rekonstrukce elektroinstala ce od přístího týdne.
Říkal jsem si skvěle a pro jistotu jsem se zašel zeptat na družstvo jak to bude probíhat a co vše bude rekonstruovano . Bylo mi řečeno, že rozpočet je zhruba 1milion korun pro panelovy dum, tedy asi 17 tisic na jeden byt (3+1).
Ma byt rekonstruovana pouze polovina a to pouze zasuvkove obvody.Sveteln e obvody budou zachovany. Instalace zasuvkovych obvodu ma byt provedena v lištách, coz se samozřejmě nikomu absolutně nezamlouvá.
Ale co mě nejvíc nepotěšilo, tak se ani nemá měnit hlavní přívod od elektroměru k jističi.
ten stávající je hliník a průmer 2mm.
Co tedy na tohle říkáté? Není 17 tisíc nějak moc hodně pouze za zásuvky v lištácha nové jističe? Mě se to zdá tedy opravdu hodně a vůbec se mi to nelíbí už při představě, že zůstane starý přívod a "hliníková rozvodnice" v jádře.
Milan Karvánek:
Začnu od konce. Píšete, že je to družstevní byt, tedy jste asi majitel, tedyby ste měl mít možnost vidět celkový rozpočet i jednotlivé položky a to nejen sumu za jeden byt ale i jednotlivé položky v každém bytě. jedině položkový rozpočet může prozradit jestli to je za nabízený rozsah prací a matriálu hodně nebo málo.
Jinak z vlastní zkušenosti rozpočtáře mohu říct, že za 17.tis. moc muziky nečekejte. Kvalitní celková rekonstrukce 3+1 může klidně vyjít na 80.tis. Do 20.tis většinou vyjde pouze jádro + linka.
Poznámka závěrem: běžně se setkávám s tím, že investor bez mrknutí oka koupí obkladačky do koupelny za 50.tis., ale 20tis. za novou elektriku je mu drahé.
Pavel Rotrekl.:
K ceně:
Představte si, že máte firmu nebo živnost na podobné práce a zkuste si stanovit cenu za tuto rekonstrukci. Materiál, práce, daně, a ještě vám musí něco zbýt jako zisk nebo odměna, protože proto to děláte. Za kolik byste tu práci v tomto rozsahu udělal ?
K rekonstrukci:
Je to podivné, že vám družstvo opravuje byty, ale přívody do bytu nechává. Očekával bych, že to bude obráceně. Družstvo by se mělo především postarat o společné rozvody včetně přívodu do bytu. Opravu v bytě si může zařídit každý sám.
Petr Doležal:
Pan Rotrekl má za příspěvěk (zvláště druhou část) bod. Plně, jako družstevník, souhlasím.
Pavel Horský:
Já, jako předseda samosprávy družstevního objektu samozřejmě nemohu jinak, než plně souhlasit s panem Rotreklem, ale i s Milanem Karvánkem.
Nemám k tomu co víc napsat, tyto dva příspěvky jsou naprosto vyčerpávající.
Dostáváte každý po bodíku ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana