HROBAŘ: Neprošlo to!

<< < (2/3) > >>

Milan Hudec:
Také přemýšlím co je a už není izolant, potřebuji kotvit anténní stožár s oddáleným jímačem, kvůli dodržení vzdálenosti od dalších kovových částí na střeše použiji umělá lana.
Jak se u těchto počítá/měří odpor?

Václav Třetí:
  35 kV jako primár pro distribuční transformátory se používá dodnes v bývalém východočeském  kraji. Na první pohled to bývá vidět i podle rozměrů a tvarů starších distribučních traf na stožárových stanicích.

Co se týká vodivosti dřeva, tak velmi záleží na jeho vlhkosti (syrové, omoklé),  dále pak na jeho opracování a namoření - některá mořidla a ochrany proti plísním a dřevokazným škůdcům zvyšují vodivost dřeva svým chem. složením.

Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Hudec  09.01.2016, 07:36

Také přemýšlím co je a už není izolant, potřebuji kotvit anténní stožár s oddáleným jímačem, kvůli dodržení vzdálenosti od dalších kovových částí na střeše použiji umělá lana.

Možná je něco k tématu v ČSN EN 62192, letos ještě nemám zaplacený přístup.
A co jednoduchá a osvědčená "porcelánová vajíčka"?

Jiří Schwarz:
Citace: Jiří_Hrubý  09.01.2016, 11:53

... jednoduchá a osvědčená "porcelánová vajíčka"?

To se používá mj. při kotvení anténních stožárů aby to kotvení nebylo vodivé a neměnilo vlastnosti antény. Indukovaná napětí jsou tam maximálně ve stovkách V. Podobně se používají pro připojení vodiče antény k závěsu u antén pro KV. I když je to VF, pořád se pohybujeme někde ve stovkách V.

O izolaci na desítky kV bych u takového konstrukčního prvku neuvažoval.

Jinak radioamatéři používají na kotvení izolovaná lana např. Mastrant, ale to je opět proto, aby netvořila nějaký rezonanční prvek,... Pro vn to není "dostatečné" a protože to může být "mokré",  z hlediska blesku to bude mít naprosto nedefinovateln é vlastnosti.

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  09.01.2016, 07:36

Velice dobré a letité zkušenosti mám s lany typu Kevlar z Lanexu Bolatice. Mají úžasnou mechanickou pevnost, na příklad lanko 4 mm má pevnost v tahu 1700 kg. Navíc se neprotáhne i při tomto tahu, chová se jako ocelové lano. Navíc velkou odolnost proti hydrolyze a UV. Používal jsem tyto lana jak na kotvení, tak na vyvazování aktivních prvků na anténách. Nikdy se nezhoršily elektrické parametry antény ani za deště. Nenapadlo mne sice měřit isolační odpor, ale uvádějí větší než 10 na devátou ohmu.
Kotvil jsem s tím i velký vertikál 40 metru provozovaný s 5 kW, kdy v kmitně nebylo malé napětí. Ale ani atmosféra nikdy nic nepoškodila.

Porcelánové isolátory na kotvy antén se používají především na dělení rezonančních délek lan, do kterých se indukuje elmg záření z antény. Měly by být kratší než lambda čtvrt vlnové délky

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana