HROBAŘ: Neprošlo to!

<< < (3/3)

Jiří_Hrubý:
Citace: Jiří Schwarz  09.01.2016, 13:14

To se používá mj. při kotvení anténních stožárů aby to kotvení nebylo vodivé a neměnilo vlastnosti antény. Indukovaná napětí jsou tam maximálně ve stovkách V. Podobně se používají pro připojení vodiče antény k závěsu u antén pro KV. I když je to VF, pořád se pohybujeme někde ve stovkách V.

O izolaci na desítky kV bych u takového konstrukčního prvku neuvažoval.

Žel nejsem radioamatér (CB se nepočítá ;) ) proto jsem uvažoval užití kotevního prvku užívaného na linkách. Díky za osvětlení problematiky.
Ale vím, že za mnou přišel jednou radioamatér a chtěl odmontované fieberlinky, prý na odizolování ukotvení od země, tak nevím :-\

Milan Hudec:
Honzo lana z Boletic zná každý motorista, osobně mám tento podnik rád, bral jsem od nich mraky lan ke člunům a vždy jsem cítil hezký lidský přístup.
Nicméně spíše narážím na chování izolačního materiálu za bouřky v dešti, přiznám se že netuším zdali dostatečná vzdálenost je vztažena k suchému či mokrému okolí

Jan Bocek:
Pro upřesnění jsem používal Mastrant-P, který byl mnohem levnější než Mastrant-D.
Často jme měli ukotvené drátové antény tímto materiálem na kovové vysoké stožáry cca 20 m, do kterých občas něco při bouřkách sjelo. Ale nezaznamenal jsem  utavení lanka i když jsme většinou používali slabé lanka o fí 3-4 mm.
Některé stožáry jsme ale kotvili i průměry 10 mm.....
Za deště ten materiál vodivý není. Byly s tím kotveny vertikální antény na isolátoru a pokud by byly lana vlhká, tak by to podstatně zhoršilo funkci antény.

Na poslední část otázky neodpovím. Není to zcela můj svět. Možná se ozve kolega Honza hájek a jiní.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana