Jakou zvolit velikost hlavního jističe dle níže uvedených spotřebičů?

<< < (5/19) > >>

František Šohajda:
Citace

Na opravu zábradlí postačí CO či inertor, vše na jistič 16A.
To stačí, ale když se navrhuje jistič 13A tak si budete pomáhat ebenovou tyčí?? (doh)? ;D ;D ;D

Citace

Pokud neumíte pracovat se soudobostí, nemaťte prosím lidi!

Já nikoho nematu, to VY v každém příspěku chcete něco vysvětlit druhým, bez účinku! ;D

Citace

Nevím z čeho čerpáte, ale konkrétně můj dům 220m2 s otopnou plochou cca 150m2 s komplet elektrickým podlahovým topením běží již šestým rokem na hl. jističi před ELM 3x20A, bez jediného výpadku.

Čerpám z konkrétních RD (samozdřejmě že mají projekt) což asi nepochopíte,
ale hlavní jističe na el. topení (do radiátorů) vždy projektant navrhl na nižší jak 32A
pro hlavní jističe před elektroměrem.

Zdeněk Friedrich:
Proč děláte z tazatele nesvéprávného člověka. Myslím, že dostal dost informací na to, aby se svobodně rozhodl sám. Prostě na 3x16A, když bude vařit a péct na „plňáka“,  tak se s bídou podívá na televizi nebo pustí počítač. Když si k tomu ještě bude chtít uvařit kafe na rychlovarce, musí buď použít přednostní relé, nebo zvýšit hodnotu jističe. Nechápu, co tady pořád řešíte. Osobně považuji 3x13A za nepřiměřeně omezující.

Šipeky Michal:
Dám vám príklad z praxe. Spotrebiče ktoré popisujete mám aj ja. Dá sa povedať, že to plus-mínus sedí takmer dokonale... Mám istič 3x25A "lebo som chcel" (pre istotu, proste sa dalo a ja som si to tak urobil). Mám to tak ako jediný z celej bytovky. Všetci susedia majú 3x16. Nejako špeciálne som to neskúmal, ale o problémoch som nepočul. Neviem aký je vo vašom prípade cenový rozdiel medzi 3x16-20-25A. Mňa to v roku 2007-8 nestálo nič, tak aj preto som to tak chcel.

Edit: zabudol som dopísať, že susedov je 31 bytov, kde je tých 3x16A. Všade bývajú minimálne dvaja ľudia, ale sú tam aj 4-5 členné rodiny a skoro polovica bytov už má aj klimatizáciu, čo ja napr. nemám.

Pavel Horský:
Citace: Maroš Klein  07.01.2016, 10:44

V takomto prípade využívania kapacity stačí pre zásuvky istenie 10A.
Pre 10A stačí CYKY3x1,5, a 3kW na jeden zásuvkový obvod musí stačiť.
Nemci na to prišli a bytom na bývanie rovno prideľujú znížené dimenzie. Podobná rekonštrukcia bytu v blízkej budúcnosti na 1x25A nemusí byť pre každého nezmysel.

Vyzerá to tak, že pán bude následky riešiť dnešného rozhodnutia riešiť už o dva roky .
No a v konečnom dôsledku čo nás čaká, to nás neminie.
Môj príspevok je teda o porovnaní ako to riešia napríklad aj v Nemecku, aby mal pán pri výbere lepší prehľad.

Pán bude mít akurátní přehled, když při svých radách zároveň dodržíte min. požadavky dnes platných ČSN. A to neděláte. Naopak, směřujete tazatele k jejich porušování.
Zcela jistě byste se měl podívat na kompletní ČSN 33 2130 ed.2 a když už se vám nebude chtít absolvovat její studium, pak doporučuji alespoň letmý náhled na tab.č.6.
A nebo se může pán přestěhovat do Německa  ;)

Pavel Horský:
Citace: Šipeky Michal  07.01.2016, 13:28

Dám vám príklad z praxe. Spotrebiče ktoré popisujete mám aj ja. Dá sa povedať, že to plus-mínus sedí takmer dokonale... Mám istič 3x25A "lebo som chcel" (pre istotu, proste sa dalo a ja som si to tak urobil). Mám to tak ako jediný z celej bytovky. Všetci susedia majú 3x16. Nejako špeciálne som to neskúmal, ale o problémoch som nepočul. Neviem aký je vo vašom prípade cenový rozdiel medzi 3x16-20-25A. Mňa to v roku 2007-8 nestálo nič, tak aj preto som to tak chcel.

My zde ale rozvinutě debatujeme o příspěvku kolegy Fuka a budoucích následcích při setrvání stávajících hlavních jističů před elektroměrem. Zde byl použit věštník Energetického regulačního úřadu: http://www.eru.cz/documents/10540/1174016/ERV_8_2015.pdf/afe1400e-2277-4835-8228-15c27aaa8d9a
Dosavadní cenové rozdíly neřešíme, ty jsou zatím v pohodě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana