Jakou zvolit velikost hlavního jističe dle níže uvedených spotřebičů?
Jiří Schwarz:
Jak asi zareagují "plynaři"?
Vyhodím mikrovlnku, nějak to bez ní zvládnu.
Pak vyhodím rychlovarnou konvici a budu si vařit čaj na "plynu".
A co v bojlerem? Energetici mě pustí napájení 8 hodin denně, ale i zbylých 16 hodin denně budu platit za to, že mám přípravený přívod pro takový odběr? Zrušit a přejít na plyn.
Vytápění domu? Koukal jsem na kotlíkové dotace. Zbytečné. Když budu platit celý rok za to, abych si několikrát do roka mohl zapnout cirkulárku, to bude "levnější" přejít na plyn...
Škoda, že ten počítač na plyn nejede...
Pavel Horský:
Citace: František Šohajda 07.01.2016, 06:45
U bytů nevidím problém...
Ale u RD , tam to bude horší . S menším jističem při dobrém rozfázování a popř.
blokací to de OK. Co ale když sem tam použiji svářečku nebo podobné nárazové spotřebiče?
Pak to bude o tom, že se musím rozhodnout.
Buď budu baráčník kutil, nebo budu běžný uživatel.
Myslím, že běžný uživatel svářečku nevyužívá, stejně jako cirkulárku s 5kW motorem, fukar na slámu a podobné vychytávky.
Běžný uživatel si objedná firmu a ta si po případě přiveze svoji centrálu.
Tak by to také šlo, ne? ;) :D
Pavel Horský:
Jirko, a co mám dělat já, panelákový obyvatel?
Jediné co mohu, je zrušit el. troubu a opět přijít k plynové. To mě ovšem manželka vykostí, bo se ji údajně v elektrické dělá vše mnohem lépe. Pak jedině hl. jistič stáhnout z 1x20A/B na 1x16A/B a hlídat si doma pouštění spotřebičů (nebo instalace přednostních relé).
To vše bude řešení jen na nějakou dobu. Za nějaký čas se nám opět nadiktují a upraví ceny tak, že se z toho pos...m. Tak jako je to vždy.
Tak si říkám, mám to zapotřebí?
František Šohajda:
Citace
Běžný uživatel si objedná firmu a ta si po případě přiveze svoji centrálu.
Je to jedna z možností.. ;)
Ale takové opravení olomeného zábradlí vyjde cenově jako nové pozlacené. ;D ;)
Nemusí to být fukar na slámu, ale jen obyčená vrtačka s příklepem na obrázky...
Jak počítal kol.Fuk na 3x13A tam by se asi ani ta vrtačka nehohla zapnout! :'(
Tu většinou unese jen 16A.. ;D
Další bomba budou ti co topí elektrikou!Tam bývá většinou jistič 32-40A 3f...U RD.
Je to co kdyby, ale zatím je to reálné že se k tomu dopracujeme.
Pavel Horský:
Citace: František Šohajda 07.01.2016, 08:03
Je to jedna z možností.. ;)
Ale takové opravení olomeného zábradlí vyjde cenově jako nové pozlacené. ;D ;)
To je myšlení stále se zmenšující skupiny českého človíčka žijícího ještě z komplexu režimu vlády bolševika. Dnešní vytížený člověk střední třídy si na opravu zábradlí zavolá radši firmu, než by se s tím crcal sám. Lidé postupně přichází na to, že by měl každý dělat to, čemu rozumí a ne se neustále patlat do jiných oborů, které většinou stejně jen zmrší. V tomto je nám západ blíže a blíže. A je to dobře.
Citace: František Šohajda 07.01.2016, 08:03
Nemusí to být fukar na slámu, ale jen obyčená vrtačka s příklepem na obrázky...
Jak počítal kol.Fuk na 3x13A tam by se asi ani ta vrtačka nehohla zapnout! :'(
Tu většinou unese jen 16A.. ;D
S tou "vrtačkou na obrázky" buďte v naprostém klidu. Já jsem se s vrtačkou něco nadělal (ještě teď mě z toho po létech bolí ruce :D ) a garantuji vám, že to není s jejím náběhem vůbec tak horké ;) Jestli si nepletete vrtačku na obrázky s frézou na půlmetrové diamantové korunky :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana