Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
honza4953:
Rekneme, ze vetev obvod na kterem jsem pripojen ma jeste dostatecne rezervy a proto toto z uvahy vypustime.
Nyni mam hodnotu hlavniho jistice u elektromeru B 3x25A.
Od neho mi vede privodni kabel AYKY 4x16 do rozvadece v dome dlouhy 30 metru.
Povoli E.ON pro tento prurez hodnotu jistice u elektromeru B 3x40A nebo 3x50A?
Vít Rotrekl:
Eon nezajímá co maáte za elektroměrem!! To bude zajímat revizáka, který bude psát revizi na připojení elektroměrovéh o rozvaděče.
Teoreticky by to mohlo stačit (prakab udává zatížení 81A v zemi, 61A na vzduchu).
Takže to bude chtít vědět parametry sítě, jestli nejste někde na konci sítě, kde by už mohlo při větším zatížení docházet k velkým úbytkům napětí, a tudíž i k nějakým ztrátám na kabelu.
Počítat to nebudu, to se mě na Novej rok nechce :)
Nicméně, podobná otázka se tu řešila minulej tejden, nebo možná dokonce i tenhle tejden...
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,34320.0.html
honza Sikmo:
No dobrá tak tedy revizáka. Tak nějak jsem si říkal že 3x50A vzdhledem k použitému kabelu je tak asi maximum(jak říkám předpokládejme, že s vedením EONu před elektroměrem není problém, tzn., že nejsem na konci obce, vedení má ještě dostatečnou rezervu atd..). Podle toho co píšete 81A(kabel jde v zemi) by mohl revizní technik odsouhlasit i 3x63A?
Víc už se mi zdá nereálné co se týče AYKY 4x16. Nevím, ale asi bych se necítil vklidu zatěžovat takový kabel dlouhodobě větším proudem než 63A, popravdě bych měl pochybnosti už nad 50A.
V rozvaděčích na kterých normálně dělám používáme pro jistič 3x63A Cu vodiče 16 mm2.
No asi jsem z těch opatrnějších, ale v elektro skříních(délka kabelu do 15m) např. u mě v domě(nemyslím hl. přívod) se řídím následujícím:
Materiál Cu :
Jištění do 6A, průřez 1,5 mm2
6-10-16A - 2,5 mm2
20A - 4 mm2
25 - 32A - 6 mm2
na větší proud já osobně použiji hliník kvůli ceně s kvalitnim zakoncenim vodice pri pripojeni na svorkovnici:
32 - 40A - 16 mm2
50 - 63A - 25 mm2
63 - 80A - 35 mm2
Víc jsem snad nikdy nikde nepotřeboval. Vše beru jak pod omítkou ,tak v plast. trubce na omítce.
Vít Rotrekl:
Vypadá to, že o elektrice víte víc, než že kope a není vidět. Tak si a stránkách OEZ stáhněte výpočtový program Sichr, a zkuste si vaši situaci nasimulovat. Uvidíte co z něj vypadne.
honza Sikmo:
Zkusil jsem to zběžně nasimulovat a 3x50A bude patrně maximum 3x40A jistota. Nejsem si jist přesně parametry trafa 22/0,4 kV co tu je...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana