Jak regulovat spotřebu bojleru TUV?

(1/5) > >>

Radek Mašín:
Přemýšlím, že bych si pořídil malou FVE z dotačního programu Nová zelená úsporám. Při uvažování jakou variantu pořídit jsem dospěl k závěru, že je pro mě nejlepší varianta s připojením FVE paralelně s DS a regulací spotřeby, přičemž FVE by byla v režimu dle nového energetického zákona bez licence a podle nových připojovacích podmínek DS (dle mých informací by něměly být sankcionovány přetoky z takovýchto FVE do DS do určitého objemu, který bude stanoven). Když jsem hledal možnosti regulace tak jsem v podstatě narazil pouze na dva výrobky, a to Wattrouter a GreenBono, které mají možnost regulace výkonu pomocí SSR relé spínané v nule případně u GreenBona i s okamžitým spínáním. Když jsem studoval jejich funkci, tak se mně nelíbí jakým způsobem pracují. Pokud je výkon FVE menší než aktuální spotřeba tak se oba regulátory chovají tak, že "virtuálně" zastaví elektroměr tím, že jednu půlvnu pustí do DS a jednu z ní odeberou, pokud GreenBono má SSR spínané okamžitě, tak seká půlvlny, což považuji z hlediska rušení za horší variantu. Rád bych měl řízení spotřeby, které by těmito nedokonalostmi netrpělo. Nenapadá někoho jak tento problém vyřešit? Nejsem zastáncem řešení, které příliš ovlivňují DS.

Vrána Robert:
Myslím, že řešení na úrovni celých půlvln by nemělo až tak "kazit" kvalitu DS, Fázová regulace u GB jistě už může zanášet do DS rušení.
Jedině by se to muselo řešit nějakou zpětnou vazbou přímo do ongrid střídače, aby uzpůsobil aktuální výkon podle situace. Ovšem zatím jsem se s takovýmto vstupem u ongridu nesetkal. Ongridy jsou primárně stavěny s požadavkem na výrobu max.možného výkonu. Ale i zde by silně záleželo na rychlosti odezvy.

Jiří Schwarz:
Citace: Vrána Robert  21.12.2015, 11:13

Myslím, že řešení na úrovni celých půlvln by nemělo až tak "kazit" kvalitu DS, ...

Tady záleží dost na tom, jaké parametry bude mít v místě připojení energetická síť (impedance smyčky) a jaký výkon bude mít "druhý zdroj" a jaká tam bude "řízená zátěž".
Ono to působí "na papíru" moc hezky, řízení vynecháním půlvln se spínáním v nule, minimální problémy se spínacím rušením...
Ale ono to pak v některých režimech dokáže "blikat",  dokáže to trochu rozhodit, rozhoupat napětí v konci rozvodu...

dolac:
Kolega má pravdu, dokáže to poriadne rozblikať sieť, a to nie len vám, ale aj susedom a môžte mať problém. 
Existuje však elegantné riešenie od fy. Vonsch - spojitý regulátor výkonu SRVS10. Skúste si to dohľadať. Stačí zadať do googla "spojitý regulátor výkonu SRVS 10/230"

Radek Mašín:
Citace: Jiří Schwarz  21.12.2015, 11:34

Tady záleží dost na tom, jaké parametry bude mít v místě připojení energetická síť (impedance smyčky) a jaký výkon bude mít "druhý zdroj" a jaká tam bude "řízená zátěž".
Ono to působí "na papíru" moc hezky, řízení vynecháním půlvln se spínáním v nule, minimální problémy se spínacím rušením...
Ale ono to pak v některých režimech dokáže "blikat",  dokáže to trochu rozhodit, rozhoupat napětí v konci rozvodu...

Vedení je již v zemi, pokud se pamatuji, tak vedení v ulici je 3x240 AYKY a k trafostanici to je cca 250m, při rekonstrukci domu meřil revizní technik impedanci a byla kolem 0,3 Ohmu, takže ten vliv spínání v nule by nemusel být tak velký. Co se týče zdroja a zátěže, tak pocítám FVE 1,7 - 2 kWp a řízený zdroj bude mít 1,5 kW.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana