Musí se jistit vývod k elektromotoru se softstartérem souběžně i pojistkami?

<< < (3/3)

Martin Kaiser:
Citace: Jan Hlavatý.  27.11.2015, 09:54

Souhlasím s Vámi, já to říkám pořád, že měniče a sofstartéry je nutno jistit rychlými pojistkami podle I2t. Protože k čemu mi u nich bude koordinace "1"? Do první poruchy?

NESMÍTE ZPOMENOUT ŽE STÁVAJÍCÍ INSTALACE BYLA V KOORDINACI 1!!!

Miroš Jan:
Citace: Kalina Jiří  25.11.2015, 10:48

Kupujeme nové čerpadlo s elektromotorem a mám trochu pochybnosti, zda projektant navrhuje správnou dimenzi kabelu k elektromotoru (kabel se mění z důvodu stáří).

Stávající elektromotor byl 25kW, In 45A, jištěný pojistkami 80A gG, softstartér Danfoss MCD202/30kW.

Nové čerpadlo bude mít elektromotor 15kW, In 28A, softstartér bude ponechán původní.

Projektant navrhuje ponechat stávající pojistky 80A gG a navrhuje dimenzi kabelu k elektromotoru CYKY 4G 10, délka cca 180m, uložení na kabelové lávce.
Nějak se mi to nezdá.

Argumentace projektanta:
V případě zanechání softstartéru plánujeme zanechat i pojistky.
Pojistky jsou navrženy na výkon softstartéru a softstartér bude na výstupu pracovat na proud, který udává štítková hodnota motoru.
Samozřejmě pokud budeme vycházet z předpokladů jištění kabelů stávajícíma pojistkami tj 80A  tak nám kabel nevyhovuje, ale jak říkám softstartér by měl umět pracovat s výkonem pouze určeným pro daný motor a kabel o průřezu 4G10 by měl rozběh pro 15kW motor stačit  i když tam softstartér nárazově pustí 4 násobek.

Štítkové údaje rozvaděče odkud je vývod k motoru napojen:
3PEN,50Hz, 400V/TN-C,Iks=66kA,Ikm=156kA

Má projektant pravdu?

Jen tak jsem to zkusil naplnit údaje do SICHRU, a moc to teda nevychází.
U pojistek 80AgG, hlásí jištění kabelu nezaručeno. U kabelu hlásí překročení Zsv, neboli hodnotu odporu impedanční smyčky.
Apropo, u toho soft staru Danfoss MCD202, není správné jištění na straně napájení. Dle manuálu tam je instalován motorový spouštěč, a ni pojistky.
Takže projektant nemá pravdu.

ACEOF ACES:
Smích

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana