Musí se jistit vývod k elektromotoru se softstartérem souběžně i pojistkami?
Kalina Jiří:
Kupujeme nové čerpadlo s elektromotorem a mám trochu pochybnosti, zda projektant navrhuje správnou dimenzi kabelu k elektromotoru (kabel se mění z důvodu stáří).
Stávající elektromotor byl 25kW, In 45A, jištěný pojistkami 80A gG, softstartér Danfoss MCD202/30kW.
Nové čerpadlo bude mít elektromotor 15kW, In 28A, softstartér bude ponechán původní.
Projektant navrhuje ponechat stávající pojistky 80A gG a navrhuje dimenzi kabelu k elektromotoru CYKY 4G 10, délka cca 180m, uložení na kabelové lávce.
Nějak se mi to nezdá.
Argumentace projektanta:
V případě zanechání softstartéru plánujeme zanechat i pojistky.
Pojistky jsou navrženy na výkon softstartéru a softstartér bude na výstupu pracovat na proud, který udává štítková hodnota motoru.
Samozřejmě pokud budeme vycházet z předpokladů jištění kabelů stávajícíma pojistkami tj 80A tak nám kabel nevyhovuje, ale jak říkám softstartér by měl umět pracovat s výkonem pouze určeným pro daný motor a kabel o průřezu 4G10 by měl rozběh pro 15kW motor stačit i když tam softstartér nárazově pustí 4 násobek.
Štítkové údaje rozvaděče odkud je vývod k motoru napojen:
3PEN,50Hz, 400V/TN-C,Iks=66kA,Ikm=156kA
Má projektant pravdu?
IM:
Pojistky jsou určeny k jištění vedení. Kde se vzaly ty obrovské hodnoty zkrat. proudů?
Ověřil bych také, na jakou hodnotu mi pojistky a kabel omezí zkrat. proud. Softstartér pak dle návodu výrobce.
Jirka Š. Svejkovský:
Tento softstarter má zabudovanou ochranu proti přetížení motoru, pak stačí vývod chránit pouze proti zkratu. I podle doporučení výrobce je možno chránit pojistkami o 300% jmenovitého proudu, pak nám 80A gG vyhoví.
Ty zkratové proudy jsou opravdu nějaké vysoké. Jak daleko a jak velké je trafo?
Kalina Jiří:
Také se mi nelíbí zkratové proudy rozvaděče.
Systém je napájen dvěma trafy 1600 kVA paralelně a třetí trafo čeká na záskok (zaplať pámbu se ale s těmi dvěma nikdy nesetká).
Napsal jsem projektantovi, aby vývod projektoval v typu kordinace "2" a ne "1".
Dle návodu má být softstartér jištěn pojistkovou vložkou s 18 000 I2t (A2s), čemuž by mohla odpovídat pojistka pro jištění polovodičů OEZ P51R06 160A aR (15 500 I2t (A2s)) určená do pojistkového odpínače FH00.
J Lhava:
Souhlasím s Vámi, já to říkám pořád, že měniče a sofstartéry je nutno jistit rychlými pojistkami podle I2t. Protože k čemu mi u nich bude koordinace "1"? Do první poruchy?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana