Kontrolujete deblokaci osvětlení chodeb?

<< < (5/7) > >>

Miroslav Zuna:
Jako RT by mě zajímalo,zda má laik možnost bezpečně zajistit vypnutý stav při výměně žárovek.PIR čidla nezajistí spolehlivé vypnutí.Pokud je v přístupném rozvaděči alespoň jistič,podotýkám označený,budu s tím spokojen.Deblo kační vypínače bývají obvykle v těchto rozvaděčích.Po kud bude jištěn pojistkou už je to na pováženou.Rovn ěž,bude-li jištění obvodu v uzamčené nepřístupné provozovně,nesouhlasím pouze s vypínáním čidly PIR

Jiří Šmíd:
Citace: Miroslav Zuna  03.12.2008, 00:29

Jako RT by mě zajímalo,zda má laik možnost bezpečně zajistit vypnutý stav při výměně žárovek...

Požadavek vypnutí pro zajištění údržby, kam výměna žárovek dle mého soudu patří, je jistě nanejvýše potřebný, ale:

1. Protože obytné, kancelářské a podobné domy jsou vždy v majetku právnických osob, nebo podnikajících fizických osob, nemá tam co vymněňovat žárovky laik. To musí vždy osoba s nejméně §4 vyhl. 50. Pokud to bude dělat laik, dělá to na vlastní nebezpečí se všemi riziky s tím spojenými.

2. Provozovatel objektu musí organizačně zajistit, pro potřeby údržby, možnost vypnutí zařízení.

3. Z důvodů právní ochrany provozovatele, by tento měl výše zmíněné body mít ošetřeny písemně.

PS. Proč je na pováženou jištění pojistkou?

Kamil Dlouhý:
Pan Šmíd napsal "obytné, kancelářské a podobné domy jsou vždy v majetku právnických osob, nebo podnikajících fizických osob".
Není tomu tak vždy.
Po privatizaci obecních bytů jsou často majiteli bytů fyzické nepodnikající osoby, dům je v jejich spoluvlastnict ví. (Společenství vlastníků není majitelem domu)

Milan Karvánek:
Citace: Kamil Dlouhý  20.12.2008, 18:49

Pan Šmíd napsal "obytné, kancelářské a podobné domy jsou vždy v majetku právnických osob, nebo podnikajících fizických osob".
Není tomu tak vždy.
Po privatizaci obecních bytů jsou často majiteli bytů fyzické nepodnikající osoby, dům je v jejich spoluvlastnict ví. (Společenství vlastníků není majitelem domu)

Nicméně ani SVJ nemá právo pověřit údržbou elektrické instalace společných chodeb (veřejně přístupných prostorů) laika. I když je SVJ pouhé sdružení a po majetkové stránce není vlastníkem, musí i SVJ dodržovat všechny předpisy jako kterýkoli jiný majitel domu. (třeba požární ochrana, roční prohlídky, revize .... je toho spousta)

Radek Červený:
Pročetl jsem si celé vlákno a docela mně překvapily některé příspěvky, kde jejich autoři obhajují pouhé spínání čidlem. Jak už bylo napsáno výše, pohybová čidla jsou mnohem poruchovější než schodišťové automaty a jeho porucha může hodně znepříjemnit život. Bohužel šla kvalita dolů už i u čidel Steinnel, která byla dlouhodobě na výborné úrovni.
Osobně jsem zastáncem i možnosti trvalého osvícení celé chodby domu díky zdravému selskému rozumu,a ne kvůli citaci té či oné normy. Ten dům se musí uklízet, chodba se maluje nebo se na ní dělá jiná údržba, a opravdu není příjemné co minutu mávat rukama kolem sebe, protože tyto spolky, co udělají co nejlevnější bastl zaručeně namontují i ty nejlevnější čidla, které zabírají až na třetí pokus. A pak bych se s chutí podíval na autora tohoto bastlu, jak stěhuje po schodišti skříň a na každém desátém schodu ji pouští na zem, aby mohl zamávat rukama nad hlavou  ;D
A jen tak mimochodem, nejsem si naprosto jist, ale není schodiště bytového domu jako jediná chráněná úniková cesta, kde by neměly být použité materiály, které v případě požáru způsobí zakouření? Pohybové čidlo ze skla a kovu jsem ještě neviděl.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana