Jak zapojit 2F ohřívač přes triakový regulátor s 1 výstupem?
Tomáš_TP:
Poprvé jsem se setkal s tímto požadavkem a nevím si rady.
Chtěl bych se optat zda se někdo nesetkal s připojením odporového 2F ohřívače přes triakový regulátor s jedním výstupem.
Předpokládám (snad správně), že na vstup regulátoru bych přivedl 2 samostatné fáze (400V) ale s výstupem si moc rady nevím.
Schema je na obrázku.
Hynek Čermák:
Asi takto:
viz obr.
TomTP:
(poklona) za jistotu, přesně takto jsem si to navrhnul.
Marek Zeman:
Chtělo by to schéma vnitřního zapojení topnic ohřívače. Tento regulátor umí pracovat s dvoufázovým ohřívačem, který má topnici na 400V zapojenou mezi L1 a L2. váš ohřívač má navíc N. Pokud by bylo funkční, znamenalo by to, že jsou použité 2 topnice na 230V zapojené do hvězdy s vyvedeným středem. Potom by uvedené zapojení fungovalo tak, že jedna topnice by byla trvale pod napětím a druhá by se regulovala, rozsah výkonu ohřívače by byl 50-100%.
Doufám, že jste nezapomněl na stykač ovládaný termostaty ohřívače, kontrolu průtoku vzduchu (manostat) a doběh ventilátoru po vypnutí ohřívače.
TomTP:
(poklona) . Tento typ ohřívače nemá N a z toho vychází návrh mého zapojení. Stykač, resp. jeho ovládání, jsem navrhl do obvodu zapínání ventilace. Průtok vzduchu není řešen (dle požadavku zákazníka). Doběh také ne, ale vzhledem k zanedbatelné investici, se ho snažím prosadit. Celý konečný nákres přikládám. Pokud by byl nějaký nápad či kritika, je předem vítána. Hezký večer.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana