Jak řešit hromosvod na RD na skále?

<< < (3/3)

ACEOF ACES:
Podle mého názoru, při velkém odporu uzemnění (např. na skále),  v případě zásahu bleskem půjde velká část jeho energie přívodním napájecím kabelem.
Myslíte, že to kabel např. AYKY 4x16 zvládne?

Fuk Tomáš:
To máte bratru 25-50 kA na žílu.
Honza Hájek tu někdy před lety vyvěsil fotku Cu 2,5 mm2,  která jakž takž přežila šlehu 100 kA. Tedy měď, izolace šla do pryč. A jestli si to dobře pamatuju, tak v Neumarktu jsem viděl, jak 70 kA mechanicky cvičilo s dlouhými kusy Cu desítky, ale izolace mám dojem přežila.

Jan Hájek:
Citace: Fuk Tomáš  05.10.2015, 17:34

To máte bratru 25-50 kA na žílu.
Honza Hájek tu někdy před lety ....

No, já jsem s odvoláním na zdroj Říhánek,L.,Postránecký,J.: Bouřky a ochrana před bleskem. ČSAV Praha 1957 uvedl, že 2,5 mm vodič Cu snese 100 kA bleskového proudu, rozpoutala se diskuse a pak jsi Ty uvedl výpočet, že je to opravdu na hranici tavitelnosti mědi a je to možné.
 ;)

Wolfgang Marks II:
,  chlapi přede mnou vám odhalili velmi důležitou pravdu, chce to projektanta se zkušenostmi s objekty na skále.

Zda máte mít či nemít hromosvod vám kolegové rovněž napověděli, výpočet rizik je jednou z relevantních odpovědí, zbytek je na Vašem svědomí a strachu.

V případě, který Vy popisujete, budete muset uvažovat o zřízení ekvipotenciáln ího prahu jako ochrany před nebezpečným krokovým napětím a uzemnění bude muset mít dostatečnou délku, aby se energie mohla rozptýlit do dostatečné plochy a nikoliv pouze do přívodu nn. To znamená uspořádat uzemnění do mřížové soustavy, ale to vám projektant snadno spočítá. Pokud budete mít možnost vrtat, pomožte si prostředky na snížení přechodového odporu bentonitem nebo kontaktními gely.

Určitě vám nedoporučím, spoléhat se pouze na elektrickou zem.

Až toto budete mít hotové, nezapomeňte všechny vodivé konstrukce včetně elektrických přívodů pospojovat, aby vznikla důsledná Faradayova klec, pak už budete jako vlaštovky na vedení vn. ...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana