Je v bytovce účelná dvoustupňová přepěťová ochrana za 1800Kč?
Hanuš Jiří:
Bydlíme ve městě, v hustší zástavbě v panelovém domě.
Elektriku tu máme celkem novou v mědi.
Místní elektrikář se ptal jestli chceme přepěťovou ochranu.
Potřebujeme přepěťovou ochranu, svodič přepětí?
Říkal že má dva stupně, proti blesku a přepětí, cena je prý kolem 1800kč.
Je tu milion dotazů, určitě vás už nebaví o tom moc rozvádět debaty, proto se neptám jestli má cenu, nejspíš ano, pro jistotu a lepší pocit.
Ptám se ale, dali byste si ho domů?
Kamarád má postaveno asi tři roky a říkal že ho vyšel modul na čtyři tisíce, zdá se mi tento od našeho elektrikáře nějak až moc levný.
Miroslav Minařík:
Cena může být různá.
Ovšem správné nasazení přepěťových ochan záleží na mnoha dalších okolnostech.
Samotné osazení přepěťovou ochranou za XYKč nemusí vůbec nic řešit a ochrana nemusí být funkční.
Odpověď zda to cenu má či nemá si dáte sám.
Sečtěte si pořizovací ceny za všechnu elektroniku (včetně ledničky, pračky ..).
Vyjde vám hodnota, kterou chcete chránit.
Rozhodnutí, zda ano, ne, levněji nebo dráž, či dobrým nebo noname elektrikářem je na vašem rozhodnutí.
Jan Hájek:
Vzhledem k uvedené ceně se nejspíše bude jednat o varistorový modul.
Pokud si spočítáte kolik bude stát instalace. Kolik bude stát pravidelné přeměřování miliampérového bodu varistoru, ověřování funkčnosti min. co 4 roky, raději častěji. Tak cena svodiče tohoto provedení během deseti let převýší provedení s jiskřištěm (nemyslím bleskojistku v sérii se zhášecím varistorem).
DEHNshield se dá sehnat v ceně kolem 5 000 bez DPH pro TNC.
DEHNshield
Joscer:
Mam nejake 2 stupne na din liste, treti stupen je pak u zasuvky... Ty dva stupne mohly stat okolo tech 5000,- ja to neplatil...
Pokud ale mate privod elektriny v zemi a trafacka je daleko, domnivam se, ze sance na aktivaci je pomerne mala, alespon jsem si nevsimnul za 15 let, ze by se to kdy aktivovalo...
Pokud vam vsak vede telefonni xDSL linka, tak tou se domaci elektronika take obcas vypali, to uz jsem slysel, ale domnivam se take hlavne, pokud v nektere casti venkovni vedeni jde vzduchem....
Jan Hájek:
Citace: Joscer 19.09.2015, 14:58
Pokud ale mate privod elektriny v zemi a trafacka je daleko, domnivam se, ze sance na aktivaci je pomerne mala, alespon jsem si nevsimnul za 15 let, ze by se to kdy aktivovalo...
Koukám, že o SPD mezi lidmi přetrvává spousta mýtů.
Mohl byste prosím svými slovy popsat co by se mělo s SPD dít, aby jste si všiml její , ,aktivace,, ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana