Když mám fázová napětí a světla blikájí znamená to, že je něco s PEN vodičem?

(1/5) > >>

chinook:

V kuchyni máme světlo.
Ve vypínači je fáze na přívodu i výstupu.
Na světle už někdy ano někdy ne.
Zkouším na holých drátech.
Ale pokud vezmu vadasku, přítáhnu fázi odjinud, tak tam mám vždy napětí.
Fáze proti fázi to ukazuje přes 400V proti nuláku 230V +-.

Když tam dám žárovku, tak většinou nesvítí.
Mohu tahat za dráty jak chci, ale nesvítí.
ALe když připojím žárovku a vadaskou ověřím fázi proti jiné fází, případně nulák proti jiné fázi, kterou přivedu třeba z garáže tak pak světlo svítí klidně hodinu.
Pokud pak zhasínám rozsvěcuji, tak někdy poblikává a časem přestane svítit úplně.
Napadlo mě, že je upálenej drát a jak přivedu napětí odjinud, tak se propojí přes trubku ve zdi, sice se mně to moc nezdá, ale nic jiného mě nenapadá.

Jan Franěk:
Citace: chinook  15.09.2015, 19:37

ale nic jiného mě nenapadá.

Mě jo.  Co takhle pozvat někoho, kdo tomu rozumí?  ;)

Jiří Schwarz:
Mám nějaké zkušenosti, mám nějakou měřicí techniku, takže bych dokázal problém najít.
Něco se najde měřením impedance, něco se najde i kleštovým ampérmetrem, ale ani jeden z těch přístrojů nefunguje "dálkově"...
Může to být i dost nebezpečný stav, ale vadaska asi moc nepomůže.

Libor Klíma:
Asi ano, asi to tak dopadne. Ale zajímalo by mě co to může být. Moc to nechápu. Např. to, že na výpínači na vadasce svítí dioda úplně pokaždé, ale na světle už ne. Proto si myslím, te s PEN nic nebude. Že to bude ve fázovým vodiči z vypínače do světla, ale pak nechápu proč to někdy jede a někdy ne.

Libor Klíma:
Chápu, že nikdo nemá křišťálovou kouli, ale snad jde odhadnout na základě popisu chování co to způsobuje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana