Zrevidujete protažení přívodu venkovní terasy z vnitřního obvodu?

<< < (4/5) > >>

Jiří Buben:
Citace: PetrB920  04.09.2015, 13:11

- Jiří Buben: nevím kde přesně si protiřečím

Protimluv vidím v tomto:

Citace: Petr B.  04.09.2015, 10:45

Elektrikář říká, že to sice není podle normy, ale že to ničemu nevadí.
Tak jak tak mám v plánu nechat udělat si k tomu revizi už kvůli pojišťovně a protože jsem na tyhle věci dost pedant.

Otázka tedy zní - projde to revizí (i přesto, že je to proti doporučující normě ale jinak z hlediska bezpečnosti zřejmě v pořádku) nebo je nezbytně nutné sekat až do rozvaděče dva nové okruhy (světelný a zásuvkový)?

Buďto jste pedant a chcete to mít korektně tak jak to má být a pak nebude s revizí pro pojišťovnu problém, a nebo vám to stačí nestandardně, hlavně že budete mít pro pojišťovnu revizi. Obojí dle mého názoru nejde.

.... jsem laik a o tom, jestli to řešení bezpečné je anebo není nic nevím (vím jen, že není podle doporučení to ale přece ještě nutně neznamená, že je nebezpečné). Právě z toho důvodu se ptám i zde abych věděl, jak to vidí RT.

Ano nestandardní řešení nemusí být primárně nebezpečné, ale jak sám píšete v dalším svém příspěvku, tak to je třeba zhodnotit na místě. Proč se tedy nezeptáte revizního technika, který to bude revidovat? Každý revizní technik má jiné hranice. Bohužel.

- Jiří Buben: omlouvám se, že jsem položil stupidní dotaz

Omlouvat se nemáte za co. Spíše já bych se měl omluvit za volbu výrazů. Jsem dnes nějak podrážděný, ale to mi nedává právo někoho urážet.

Jinak nevidím důvod k tomu u instalace světel a zásuvek volit nějaké nestandardní, tedy nenormové, řešení. Nestandardní řešení je třeba uplatnit dle mého názoru u speciálních zařízení, nebo u zařízení jako jsou nové technologické výrobní linky atp.. Ale u klasické bytové instalace existuje mnoho způsobů řešení normou popsaných a standardních.

Citace: Žvak Petr  04.09.2015, 14:33

Že se světelný okruh dimenzuje dle žárovky slyším poprvé.
Chudáci projektanti.

Doporučuji například ČSN 33 2130 ed.3. Ne každá osvětlovací soustava má odběr nižší než 6 či 10 A.
Kolega Fridrich byl rychlejší.

Žvak Petr:
Citace: Zdeněk Friedrich  04.09.2015, 14:55

ČSN 33 2130 ed.3 čl.5.2.9 ;)

Ale teď pracujeme s vyjádřením majitele - do 500W!!
Takže, 3 x 1,5mm.

PetrBaned:
Citace: Milan Hudec  04.09.2015, 14:11

Jak nedělal vědu, rozvaděč bez štítku a certifikace hůř rozvádí a to bez ohledu na jeho složitost.
Dále je třeba komise na VV, projekt od člena ČKAIT, výběrové řízení na zhotovitele, fošny, vápno, přepočet rizik ohledně blesku, revizní zpráva, požární posouzení a teprve tehdy může téci proud :)
Nejhorší na tom je že ten výčet mám asi dobře.

;D tak za mě parádní a výstižná odpověď. Jen mi tam uniká ta položka "vápno" ...podle mne vám tam potom k tomu vápnu něco něco chybí a nebo se rád přiučím  (dance)

PetrB920:
Pedant jsem v tom, aby ta instalace vyhovovala z hlediska bezpečnosti, byť v nestandardním provedení. A nebylo to jen na dobré slovo známého, ale i s razítkem. Jinak chápu teda, že byť to není standardní tak to neznamená automaticky stopku revizi a bude na konkrétním RT a posouzení na místě, tohle jsem potřeboval vědět -  (poklona) .

Ještě mi dovolte pár dotazů:
"Petr M: Po novu, chránič musí být na všechny zásuvky s laickou obsluhou."
Znamená to teda, že si před tou revizí mám rovnou všechny zásuvkové okruhy doplnit PCH nebo se to posuzuje dle norem platných v době výchozí revize kde tam ty chrániče nejsou?

"Petr M: pokud nemáte venkovní zásuvku a zapojoval jste v garáži třeba sekačku, patří mochra, který ji dal bez chrániče, kopnout do zadku zepředu"
Je to tak - PCH je jen na koupelnu a záchod, výchozí revizí při kolaudaci 2008 to prošlo (nutno zmínit že ji zařizoval stejný dodavatel developera který dodával samotnou elektroinstala ci)

Ad malá plastová rozvodnice - může, prosím, někdo povolaný ještě objasnit jak je to s tím štítkem výrobce, typovou a kusovou zkouškou? O tomto jsme s elektrikářem vůbec nemluvili tak jen jestli je potřeba si to pro revizi nějak pohlídat též, jinde na fóru jsem našel že
"na plastový tří modulový kryt se nemusí dělat nic viz. ČSN EN 60439-1 ed.2 čl.11."
IP65, měl by tam být chránič, 3A jistič a rádiový přijímač pro spínání světel (pro bezdrátový vypínač)

Patrik Mlynar:
Na moj vkus robite z toho prilisnu vedu, elektrikar to uz mohol mat za pol dna hotove a tu sa este stale diskutuje na sposob kolko anjelov sa zmesti na spicku ihly.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana