Jak nahradit přerušený PEN od hlavního rozvaděče do bytu?
Fuk Tomáš:
Rodinu bych poslal na výlet nebo k příbuzným, věci z mrazáku odnesl k sousedům, zasedl k internetu a telefonu a snažil se. Uvědomujete si, že se jedná o poruchu OCHRANNÉHO vodiče?
Radek Červený:
Citace: Martin Čechura 22.08.2015, 03:53
Problém u mě nejsou peníze, které bych za rekonstrukci elektřiny nechtěl dát, ale s tím spojené stavební úpravy. Znamenalo by to ve všech místnostech vysekat nové rozvody, vše natahat k jističům na chodbě, na stropech mám dřevěné obložení, v koupelně nové kachličky, na stěnách také někde palubky ...
Berte to jako drahou životní zkušenost. Sedlák také nezaseje na skalnaté pole, autolakýrník také nenalakuje blatník, který je prohnilý a dobrý kuchař vám také neudělá steak ze zkaženého masa. Jen vy si necháte udělat novou koupelnu na staré rozvody za svoji životností.
Vím vím, když na těch kachlíkách je investice do bytu vidět, na instalaci nikoliv ;)
Ještě by mě zajímalo, co by šlo dělat s tím jediným jističem pro všechny zásuvky a světla, zase bez zbytečného sekání. Třeba podružný rozvaděč na chodbě místo té krabice, takže alespoň samostatný jistič pro každou místnost ? V domě jsou ze spotřebičů kromě bojleru (vlastní jistič) už jen mikrovlnka, varná konvice, pračka, lednička a trouba (skoro nepoužívaná).
Začal bych oslovením zkušeného projektanta. Ten si s tím jistě už poradí s obhlédnutím a posouzením místních podmínek a přebere zodpovědnost za funkční a BEZPEČNÝ stav vaší instalace.
Patrik Mlynar:
To je tak, ked si date drevene obklady (som presvedceny, ze je pod nim par krabic s pekne stocenymi vodicmi v dechtovej izolacnej paske) a nove obkladacky a za rekonstrukciu elektroinstala cie povazujete vymenu zasuviek a spinacov.
Teraz sa vam to vypomstilo.
Vselico sa da tolerovat a zit s tym, ale toto je uz za hranicou bezpecnosti. Odporucam skor trpezliveho elektrikara, ktory rozmysla a neberie hned do ruky flexu a buracie kladivo. Niektore stare rurky sa daju pouzit na zatiahnutie novych kablov / vodicov, ale uplne bez sekania, vrtania, prachu a neporiadku to nepojde. Cenu mozete znizit, ak stavebnu cast urobite sam.
Petr M:
Tyhle rozvody jsme doma taky měli, byla t technologie z 50. let (dům z roku 1953). Když to chcíplo, stačilo to vyškubat a natahat tam do trubek CY1,5 ve správných barvách a nakonec z toho bylo TN-C-S bez sekání. Tři roky to fungovalo, pak jsem se naštval, natáhl na chodbě lištu, vedle rozvaděče hodil plasťák vedle původního rozvaděče a pomalu, místnost po místnosti... ;)
Citace: Martin Čechura 22.08.2015, 11:51
Myslíte, že to je tak drasticky špatné řešení jako lano s kotvou místo brzd v autě ? Co se může stát, když PEN natáhnu místo z PEN můstku oklikou přes půdu rovnou z bojleru (kam vede taky z PEN můstku sklepem) ? Koupelna je pospojovaná (vana, bojler, topný žebřík) a vše napojeno na ústř. topení. Mám to tedy raději do příchodu elektrikáře odpojit ?
Pokud přívod do koupelny nedělalo hovado, je koupelna na jiné fázi, než zbytek domu. To znamená, že v případě, že pospojování není v nejlepší kondici, může být potenciál vany 400V proti topnýmu žebříku. To je na prosto super kombinace, hlavně bez chrániče.
Všechny vodiče okruhu musí vést jedním kabelem nebo trubkou. Jinak se u vás budou dít nepěkný věci - rušením počínaje, množstevní slevou v pohřebním ústavu konče.
A co se těch obkladů týká, to je holt klasický bumerang úspor. Každá koruna ušetřená na instalacích při rekonstrukci se několikanásobn ě zvětší při opravě. Platí to hlavně pro koupelny a kuchyně. Pro elektriku, topení, vodu i odpady (norm) Zakachličkován ím 70leté instalace s životností cca 30 let novými obklady tady asi lítost nevzbudíte. Byla to čistě vaše volba.
Ještě by mě zajímalo, co by šlo dělat s tím jediným jističem pro všechny zásuvky a světla, zase bez zbytečného sekání. Třeba podružný rozvaděč na chodbě místo té krabice, takže alespoň samostatný jistič pro každou místnost ? V domě jsou ze spotřebičů kromě bojleru (vlastní jistič) už jen mikrovlnka, varná konvice, pračka, lednička a trouba (skoro nepoužívaná).
Jak to s tím vším děláte na jednom okruhu? :o Divím se, že to vydrželo tak dlouho a že to přerušení nenastalo vlivem hasišcké sekery...
A mimochodem, víte, že si platíte za jistič 3x25A a využíváte cca 2x10A? Není to škoda?
IM:
Označení popsaného vodiče za PEN je trochu scifi. :o
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana