Jak nahradit přerušený PEN od hlavního rozvaděče do bytu?
Fuk Tomáš:
No ono už nazvat to vodičem je poněkud zavádějící - postrádá to jednu jeho důležitou vlastnost ;)
Tomáš Žabka:
Je to asi dva roky, kdy jsem řešil podobny problém, oslovil mě přes známého člověk s tím, že by potřeboval pomoci s rekonstrukcí rozvodů ve staré vile, ale že v podstatě nemůže nic moc rozbíjet. Došel jsem na místo a bohužel měl pravdu celá, vilka byla nádherně vybavená (vyzdobená) někde obložená dřevem, jinde krásné tapety. Majitel byl inženýr potrubář, řekl že mu je jasné, že se to musí udělat, ale rozbíjet se musí jen opravdu nezbytně nutná místa.
Výsledek byl následující, starý oceloplechový rozvaděč dostal nový vnitřní rám s din lištami a borec se domluvil s eonem (asi měl známé), že kromě rámu na modulární přístroje tam bude i kříž na elektroměr. Takže rozvaděč byl komplet přezbrojen (ale zůstal původní). Vila měla vnitřní halu, ze které se chodilo do jednotlivých pokojů, investor se rozhodl halu obětovat a tedy všechny rozvody chodili halou (ta byla kompletně rozbitá) do jednotlivých pokojů se chodilo skr zdi a zásuvky se dělali v lištách (těsně nad zemí, designové lišty), případně se propichovali zdi a zdruhý strany korunkou zásuvka. Osvětlení se řešilo původníma trubkama a v několika místech se muselo sekat. Kuchyň byla v přízemí, takže se udělali drátěné žlaby ve sklepě pod stropem a procházelo se stropem do kuchyně za linku a k dalším věcem.
Na dotaz mohu doporučit jen toto, NEBLBNĚTE JDE O ŽIVOT, "provizorka" je sice krásná věc, ale napojte to raději tří žilovou prodlužkou z rozvaděče, nikdy nevíte kde se to vysype dále. Oslovte projektanta, ať za vámi dojede prohlídne si to a pomůže vám najít řešení, které vám toho moc nerozbije, ale vyřeší celou novou instalaci, šudlení nějaké části ve vašem případě nemá cenu a pokud se někomu něco stane, budete si to vyčítat, že ta obložená stěna a nebo nové kachličky za to nestály.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana