Jak zapojit motor jednofázový motor ze skartovačky?
Petr M:
Citace: Vítězslav Vaněk 29.07.2015, 11:59
Co je to za typ motorů s magnety ve statoru?Já se setkal jen s motory s magnety v rotoru,tudíž bez kartáčů.A žiju v domění že to jejich hlavní výhoda.
Motor potřebuje točivý magnetický pole (norm) a to se dá dosáhnout
- AC napájením
- DC napájením a komutátorem
- DC napájením s elektronickým střídačem (tzv. BLDC - Brushless DC), krokáče,...
U DC motoru se statorem zapojeným napřímo na napájení se prostě magnet natočí do jednoho směru a zastaví se. (dance)
Jiří Schwarz:
Citace: Vítězslav Vaněk 29.07.2015, 11:59
Co je to za typ motorů s magnety ve statoru?Já se setkal jen s motory s magnety v rotoru,tudíž bez kartáčů.A žiju v domění že to jejich hlavní výhoda.
Každý motor má nějakou výhodu, proto se vyrábí.
Sériový motor, se statorovým vinutím, kartáči, X vinutími na rotoru, tedy taková "klasika z vrtačky" má jednu velkou nevýhodu - při stejném napájecím napětí příliš velkou změnu otáček podle zatížení. V extrému pokud tento motor není mechanicky zatížen alespoň nějakou převodovkou a podobně, dokáže naprázdno dosáhnout tam velkých otáček, že se poškodí.
Pevný magnet na statoru pro některé aplikace vhodně mění vlastnosti motoru. Ovšem vznikne omezení, že musí mít DC napájení, klasický motor "s uhlíky, z vrtačky" funguje na AC i DC.
Ty motory s pevným magnetem na statoru se dávaly někdy i do strunových sekaček právě proto, aby otáčky extrémně nestoupaly, když se urazí struna.
Radek Martiňák:
, moc vám všem (poklona) za odpovědi. Nakonec jsem ho připojil na 18V a zjistil jsem ze je to přes převodovku která byla v te skartovačce přesně to co potřebuji. Otáčky a i síla, je to rukou nezastavitelne . Ale na tech 230 V se mi to zapojit nepodařilo. Ještě jednou (poklona) za odpovědi.
Rozmahel Vladimír:
Tak nespalte maso na grilu?
Radek Martiňák:
Přesně tak, je to na gril :) Ten ještě dodělat ten gril :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana