Jaký kabel použít na připojení druhého rozvaděče v bytě?
Pavel1985:
Prosím o radu s propojením nového rozvaděče pro jádro+kuchyň v panel.bytě se starým rozvaděčem na kterém zůstane napojen zbytek starých bytových rozvodů.Má situace.Na chodbě před bytem jistič 1fáz. 25A.Z něj přívod do bytu vodiči L a PEN(Hliník cca6mm)
Ve starém rozvaděči tyto jističe 16A 6A 10A 16A.Jistič 16A a 10A jsou odpojeny jelikož jistily staré jádro.
Pro nové jadro je zazděn nový rozvaděč na WC s Jističi 6A-Světla+Venťáky...10A-Pračka...16A-Zásuvky nad linkou...16A-Trouba...16A-Zásuvky koupelna.VŠE přez pr.chránič 25A-30mA.Do rozvaděče vtažen vodič žlut.zel 6mm na propojení ocel.konstrukc e stupačky s mustkem PE v nové rozv.skřínce.
V plánu mám výměnu staré skřínky u vstup.dveří za novou se zachováním dvou starých světelných a zásuvkových okruhů s vodiči PEN(obývák+ložnice) jištěných 16A pro zásuvky a 6 pro světla.Dále bych tam dal 20A jistič pro napojení nového rozvaděče v jádru.
V rozvaděči u vst.dveří bych chtěl rozdělit vodič PEN na PE a N a do jádrové RS ho táhnout již rozdělený.
Potřeboval bych poradit jakým kabelem propojit ty rozvaděče (průřez jádra).
Miroslav Minařík:
To chcete dělat svépomocí? (surprice)
Myslíte si, že bude seriózní rada, že vám zde někdo udělá přednášku o dimenzování a jištění? Nebo nechá projektování a navrhne vám to zde v diskusi?
PavelPortys:
Proudové zatížení kabelu samozřejmě chápu,ale šlo mi pouze o to-zda není v normě nějaký předpis při propojování RS,myslím tím nějaké "předimenzování" tohoto propojení.
Miroslav Minařík:
Citace: PavelPortys 20.07.2015, 21:51
šlo mi pouze o to-zda není v normě nějaký předpis
Kolegové poradí příslušné normy ke studiu. Já vím pouze o ČSN 60 439, ale tu znáte když už máte rozvaděče sestavené.
Patrik Dedík:
No cele zle... Preco ste nevymenili stary rozvadzac za novy a viac modulovy? Nemuseli ste davat novy na wc a nic prepajat mohli ste to mat v jednom. Na pracku by som dal B16/1 :) Na prepoj by mal kludne stacit cyky - j 3x4. A potom klasika zasuvky cyky - j 3x2,5 svetlo cyky 3x1,5. A nezabudnite este N1 mostik pre FI
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana