Co se děje pokud doma mezi L2-L3 naměřím pouze 132V?
Eldest:
Před rokem jsme rekonstruovali elektroinstala ci v celém domě. Doposud jsme nevyužívali připojení pro sporák (400V) a venkovní zásuvku (také 400V).
Zjistil jsem, že elektrikáři, kteří zapojovali rozvaděč používají pouze 1. a 2. fázi. 3. fázi pro zásuvky, světla, kotel atd. vůbec nepoužili. 1., 2., a 3. fázi použili pouze pro zapojení sporáku a pro zapojení venkovní zásuvky 400V použili pouze 1. a 2. fázi (připojení třetí fáze v jističi je realizováno propojením s druhou fází - domnívám se, že se dopustili chyby, protože venkovní zásuvka 400V byla instalována dodatečně a elektrikáři zapomněli, že třetí fázi nepoužívají).
Nicméně k věci, proč asi elektrikáři nepoužili třetí fázi? Při změření sdruženého napětí na vstupních svorkách dostanu takovéto napětí: L1-L2 = 405V; L1-L3 = 288V; L2-L3 = 132V. Nevím zda se jedná o obvyklý jev a zda se to takto v praxi normálně řeší? Obávám se, že po zapojení sporáku by to mohlo dělat neplechu (zda by to vůbec fungovalo).
Proto nevím, zda toto řešit s elektrikáři? Řekl bych, že jde spíš o závadu na straně dodavatele (a následně řešit využití všech fází v rozvaděči - správného zapojení s elektrikáři)
... Poradí někdo, jaký by byl ideální postup při řešení?
Miroslav Minařík:
Citace: Eldest 11.06.2015, 13:27
pro zapojení venkovní zásuvky 400V použili pouze 1. a 2. fázi (připojení třetí fáze v jističi je realizováno propojením s druhou fází
Toto se jeví jako úplný nesmysl. A nikdo by to nezrevidoval.
Mají ti vaši elektrikáři nějakou identitu? Nebo si jen myslíte, že to jsou elektrikáři?
Eldest:
Citace: Miroslav Minařík 11.06.2015, 14:18
Toto se jeví jako úplný nesmysl. A nikdo by to nezrevidoval.
Mají ti vaši elektrikáři nějakou identitu? Nebo si jen myslíte, že to jsou elektrikáři?
Identitu mají - jedná se o jednu (poměrně velkou) firmu z Prahy. Nicméně mi přijde, že to takto zapojili s úmyslem - použití L3 pouze pro sporák, protože tam to jinak nejde (třífázová zásuvka) a pro zbytek si vystačili pouze s L1 a L2 (pro proudový chránič jsou potřeba fáze tři proto jsem psal, že do proudového chrániče pro vstup vodiče L3 udělali "propojku" s L2 tzn. L2=L3).
Nicméně bych řekl, že to takto zapojili právě proto, že je "nízké" sdružené napětí...
Erhard Mareček:
Přesně tohle zapojení 400 zásuvek jsem objevil u jednoho známého, který po zakoupení RD připojil míchčku a divil se proč se mu netočí, když na všech fázích proti N zkoušečka ukazovala zruba 230V. "Zajímavost" tohoto zapojení jsem nepochopil, v PR proklemováno L2 na L3. Jak to bylo ER nevím, nechtěl jsem trhat plombu.
Eldest:
Citace: Erhard Mareček 11.06.2015, 14:28
Přesně tohle zapojení 400 zásuvek jsem objevil u jednoho známého, který po zakoupení RD připojil míchčku a divil se proč se mu netočí, když na všech fázích proti N zkoušečka ukazovala zruba 230V. "Zajímavost" tohoto zapojení jsem nepochopil, v PR proklemováno L2 na L3. Jak to bylo ER nevím, nechtěl jsem trhat plombu.
;D Osobně to také moc nechápu. Myslím, že elektrikáři zjistili, že od dodavatele energie je L3 "nějaká slabá" a proto ji použili pouze pro třífázové spotřebiče (u venkovní 400 V zapomněli, že ji nepoužívají, proto míchačka by tam nefungovala :)).
Správně řešení by bylo, kdyby nám tuto skutečnost oznámili a řešili jsme vše s dodavatelem energie. Ovšem těžko říct, kde je zakopaný pes (jestli je na straně dodavatele).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana