Jak funguje HDO přes impulzní relé?
František Kabát:
Příbuzní mají přes HDO ovládaný bojler a elektrokotel. Ovládání je v podružném rozvaděči v kotelně provedeno dvěmi impulzními relé. Setkal se někdo spodobnou kombinací a nebo ji někdo používáte?
Jirka Š. Svejkovský:
Impulzní relé (bistabilní) je neobvyklé v tom, že při impulzu na jedné cívce sepne, na druhé rozepne. A tak se HDO nechová - to buď je sepnuto (nízký tarif) nebo není sepnuto (vysoký tarif) - je monostabilní.
Nějak si neumím ovládání přes impulzní relé představit. Jedno relé ovládá bojler druhé kotel? Pak to s HDO moc kamarádit nebude (bylo by trvale sepnuto). Nebo je to nějaká novinka, o které nevím.
Jiří Schwarz:
Já jsem jednou v rychlosti dal omylem impulsní relé k bojleru a ono to nefungovalo tak, jak mělo...
Když v neděli se to všude nekoupí a ten "chudák bez teplé vody" to s úsměvem vyhrabal ze svých zásob...
Klasická funkce je přes stykač nebo normální relé, nevím o tom, že by se impulsní relé na tohle používalo. I když pokud by se "vymyslelo ovládání", nevyhřívala by cívka rozvaděč po celou dobu, kdy běží NT...
Václav Třetí:
Impulsní relé je přímo v HDO, další není třeba. Pro ovládání boileru, přímotopů a některé elektrokotle se zapojují stykače, do některých kotlů se připojuje ovládací vodič přímo a blokování zajišťuje ovládací elektronika kotle.
František Kabát:
Kotel má samozřejmě stykač v sobě. Ten je právě tím imp. relé ovládán. Stykač pro bojler tam není a zastupuje ho právě druhé inp. relé. Zapojení normálně funguje, pokud se v době VT zmačkne tlačítko na relé tak se kotel i bojler zapnou. Tlačítkem ale nelze přepnout do provozu trvale! Impulsní relé je mechanické s jednou cívkou, jaké se používá k ovládání světel z více míst. Právě propojení s HDO mi není jasné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana