Co udělat s mělce uloženým nn kabelem nalezeným pod asfaltem před domem?

(1/6) > >>

frenki:

Při plánované rekonstrukci vjezdu do garáže jsme pod odkrytí původního asfaltového koberce objevili ihned pod povrchem betonovou trubku a v ní pravděpodobě nn kabel sloužící jako přípojka pro řadové domy v naší ulici, domy jsou kolaudovány někdy v roce 75.  Já dům koupil v loni.

Kvůli plánované zámkové dlažbě a nutnosti vykopat původní materiál co hloubky cca 30cm mi samozřejmě takto vedený kabel vadí, protože v podstatě kopíruje terén plánované dlažby.
Pro ukázku přikládám foto. Potřebuji samozřejmě dostat kabel níže.

Jaké jsou možnosti řešení? Mám kontaktovat odbornou firmu? Nebo ČEZ? Je takto vedená přípojka vůbec dle aktuálních norem?

Zdeněk Friedrich:
Současně platná ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 Tabulka NA.6 - Minimální hloubky kladení kabelů do 1000V do země v cm:
terén                                    35
chodník                                 35
vozovka, krajnice vozovky   100

Kontaktujte majitele přípojky, pravděpodobně to bude asi ČEZ.

Ještě bych dodal, že stejné hloubky kladení byly již v ČSN 34 1050 Tabulka 11 z roku 1970.

frenki:
Jaké jsou možné scénáře řešení, když budu kontaktovat ČEZ?

Nechtěl bych tím vyvolat nějakou monstr akci, kdy se ČEZ rozhodne kabel položit níže a rozkope celou ulici a to nevím jak by to bylo s náklady na takovou akci, kdo by to hradil?

Zdeněk Friedrich:
Pokud se opravdu jedná o neměřenou část vedení v majetku ČEZ, nikdo jiný než ČEZ vám nedá relevantní odpověď.

Lukáš Rotrekl:
A možné scénáře:

1) ČEZ se k tomu postaví čelem, prohlásí, že to je jejich vedení a nechá na svoje náklady upravit
2) ČEZ se k tomu postaví tak, že je to sice jejich vedení, ale zdědili to po nějaké akci "Z",  tak nebude dělat problémy a řekne vám,  ať to uvedete do stavu co nejlépe vyhovujícímu legislativě, případně se domluvíte na technickém řešení, bude to na Vaše náklady a jen si zkontroluje jk je to provedeno
3) ČEZ se k tomu postaví tak, že to je přeložka vyvolaná jinou akcí, dá vám do rukou k podpisu smlouvu o přeložce. Až ji budete číst, raději si sedněte, ať vás neposadí cena co v té smlouvě bude napsaná.

Ze zkušeností to vidím na bod 2),  ale je to dost odvislé od technika příslušného lokalitě.
Body 1 a 3 mohou dost dlouho trvat.....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana