Jaky zvolit průřez vedení pro přenos 600W/12V?

<< < (2/3) > >>

Jiří Diviš:
 (poklona)  panum za potvrzeni meho laickeho predpokladu.

Ja jsem nasel na netu tabulky doporucenych prurezu pro 12V vedeni. Podle toho by to melo byt provedeno 16tkou, coz i zde potvrzujete vypoctem, coz je vsak ekonomicky i prakticky nesmysl a budeme posilovat stavajici zdroje. Nastesti se nakonec i silnejsi zdroje do panelu vejdou.

Pro ty kdo se v tom neorientovali, slo skutecne o myslenku vyvest 1 silnejsi zdroj dale od panelu, do mista kde se vejde a bude dobre chlazen a privadet 12V sekundar v delce 5m k trvale sviticim 400W Ledpaskum ( je tam asi 80m pasky) a k vedeni tohoto sekundaru k paskum pouzit soucasny privod 230V (CYKY 2,5).

Jako perlicku dodavam, ze me, pololaikovi, tuto blamaz o dostatecne silnem vedeni tvrdil majitel renomovaneho shopu s led technikou za plne podpory jeho elektrikare s tim, ze ten kdo tvrdi,ze to nestaci ma vratit 50tku...

Roger:
Asi jste si nerozumeli ohledem toho, ze chcete tahat sekundarni napeti 12V...  Tak pitomy elektrikar snad byt nemuze...

Nicmene cpat 5 ci vice zdroju namisto jednoho a pritom hovorit o ekonomicke nesmyslnosti CYKY 2x16, ehm...

Anebo 5 zdroju namisto jednoho silnjsiho ma nejaky ekonomicky ci prakticky smysl?

Jiří Diviš:
Bohuzel rozumeli.

Mate pravdu s tim ekonomickym nesmyslem-spatne jsem se vyjadril. System 1 externi trafo + 16mm2 je o neco malo levnejsi (konkretne asi o 10%) nez 4 trafa+ standardni 2,5mm2 na primaru v pripade nove instalace,ale jde system uz 2 roky v chodu,kde puvodne byly dve trafa,ktera se posilila-v ramci reklamace-vymenou za 4 silnejsi a ukazalo se, ze je potreba je posilit jeste.

V pripade vymeny za silnejsi kabel by se musel cely system rozebrat ,coz jsem mel na mysli jako ekonomicky neprijatelne reseni a i z praktickeho hlediska je to slozite v tomto pripade. Tahat 5mm vodice zakrutami radostne neni a pod svorku trafa je stejne nedate. Asi by se volilo rozdeleni do vice zil,to se zase nevejde do privodniho reseni...

Martin H.:
Máte 4 úplne rovnaké 12V LED pásy? Bežné pásy rovnakého typu a rovnakej dĺžky sa môžu spojiť sériovo. Potom by na 48V / 12,5A stačil aj CYKY 2,5.

Roger:
Tak tak, takove vykony se prece netahaji na tak nizkem napeti a pokud ano, viz starter dieslu, jak je tlusty a kratky...

Smim vedet, s ohledem na "puvodne byly dve trafa,ktera se posilila-v ramci reklamace-vymenou za 4 silnejsi a ukazalo se, ze je potreba je posilit jeste",  zda jste si to skladal sam a pouze nakupoval co vam na mysl prislo, anebo vam tu konfiguraci doporucil a schvalil odborny prodejce, o jehoz elektrikari zde pisete?

Tou ekonomikou jsem myslel i to, ze 5 traf  bude mit patrne vetsi neuzitecny prikon, nez jedno spravne dimenzovane... Pokud elektrinu platite vy, mel byste to resit, za par let to muze delat peknou sumicku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana