Jaký je nejmenší průřez kabelu od RE?

<< < (4/9) > >>

Jan Franěk:
Nestačím se divit  (cryi)

V naprosté většině RE, bývají svorkovnice, kde je velmi snadné rozdělit PEN ,  na PE a N. Zpravidla jsou k tomu uzpůsobena výrobcem. Například foto Štefana Beláně.

I z tohoto důvodu jsou úsměvné dohady o průřezu PEN, v měřené části. Ten průřez PEN, je většinou dodržen v rámci RE, přesně podle předpisů. Tedy kabel vedený do bytu, rodinného domu, nebo jiného objektu, je už v měřené části a je napojen ze svorkovnice, musí odpovídat předpokládaném u zatížení, úbytkům napětí a tak dál. Zde by se tedy mělo naplno požadovat dodržení minimálního průřezu vodiče PEN.  (norm)

TO je můj pohled na tuto záležitost.

Vít Rotrekl:
Myslím, že v této debatě ani tak nejde o velikost průřezu PENu, ale o to jestli je nutné/vhodné/musí, být provedeno rozdělení z TN-C na TN-C-S v elektroměrovém rozvaděči.

Já osobně jsem toho názoru, že u bytovek je to jednodušší provést ve stupačce/elektroměrovém rozvaděči. Ale u rodinný domů jsem přesvědčen, že je lepší provést rozdělení až v domovním rozvaděči.

A ten výrok o neměřené části až po další rozvaděč je taky nějaké divné.

Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský  04.03.2015, 08:02

A nezdá se ti to poněkud postavené na hlavu? S tímto tvrzením snad nemůže nikdo souhlasit.

Nejsem normotvůrce, ale předpokládåm, že neobratně napsaným článkem chtěl říct, že vedení z el měru je možno chápat coby "prodloužení" jeho svorek, nikoli coby měřenou instalaci.
Co se týká rozdělaní PEN, bude nutno postupovat případ od případu s ohledem na kvalitu zemnění objektu, být v případě neexistence zcela závislý na jediné šestce PE pro celý domek není dobré.

Petr M:
Citace: Vít Rotrekl  04.03.2015, 08:35

Myslím, že v této debatě ani tak nejde o velikost průřezu PENu, ale o to jestli je nutné/vhodné/musí, být provedeno rozdělení z TN-C na TN-C-S v elektroměrovém rozvaděči.

Já osobně jsem toho názoru, že u bytovek je to jednodušší provést ve stupačce/elektroměrovém rozvaděči. Ale u rodinný domů jsem přesvědčen, že je lepší provést rozdělení až v domovním rozvaděči.

A ten výrok o neměřené části až po další rozvaděč je taky nějaké divné.

Souhlasím. Proč rozdělovat v plotě v případě, kdy kvůli délce (úbytku) a ceně stejně nejlíp vyjde Al 16mm2,  hůř se tam přizemňuje na základový zemnič a ještě si to vyžádá další přepěťovku mezi N a PE...  ;)

Ohledně měření - při něm jde o to zjistit, kolik energie proteče měřeným obvodem. Tzn. cokoliv připojím za svorky elektroměru, už je z logiky věci měřený a distributor o tom má přehled. Maximálně si to mohu vytáhnout z pod plomby na svorkovnice a tvářit se, že měřený obvod začíná tam, abych nemusel pokaždý diskutovat s distributorem o plombách.

Jan Franěk:
Citace: Vít Rotrekl  04.03.2015, 08:35

Tak trochu to spolu souvisí. Pokud jsem přesvědčen o tom, že se "úleva" na vodič PEN týká maximálně vlastního RE, nebo maximálně malometrážních bytů v panelácích a bytovkách, rozhodně ne rodinných domů, či jiných objektů, tak nemohu souhlasit s použitím kabelu 4Bx6mm2 pro rodinné domy, jak se někteří snaží tvrdit. Odporuje to jak předpisům, zdravému rozumu, tak ekonomickému hledisku.

Citace: Milan Hudec  04.03.2015, 08:56

Co se týká rozdělaní PEN, bude nutno postupovat případ od případu s ohledem na kvalitu zemnění objektu, být v případě neexistence zcela závislý na jediné šestce PE pro celý domek není dobré.

S tímto mohu samozřejmě jen souhlasit.
Pro mne je standardem rozdělení už v měření (případně na svorkách za ním). Ale je mnoho případů, kdy především kvůli větší vzdálenosti objektu od měření, je výhodnější použití kabelu 4B a místo rozdělení pak mít v domovním rozvaděči. Je to případ od případu a mělo by se to posuzovat individuálně. Ale to se týká především rodinných domů. U bytů to vidím jednoznačně na přívod s vodiči PE a N.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana