Bude proudový chránič správně fungovat s prohozením fáze a vodičem N?
Ladis_01:
Řeším záhadu, kdy firma mi zapojovala rozvaděč, kde jsem použil ze staveništního rozvaděče proudový chránič 4P 40A 30mA.
Elektrikář zapojil, byla provedena revize, kdy chránič vyhazoval přesně jak má (v čase i hodnotě).
A zde je jádro pudla. Uvedený chránič má svorku N vlevo, pak následují 3 pozice pro fázi.
Firma zapojila ve směru zleva 3 fáze a nakonec vpravo vodič N. Mám nafoceno, všimnul jsem si toho dodatečně.
To znamená, že na svorce kde na chrániči je N, je v reálu napojená fáze.
Je možné, aby to fungovalo?
Bohužel jsem zjistil, že dodatečně se se mnou rozloučilo nové vybavení kuchyně
- myčka (byla v zásuvce), mikrovlnka a ze zdroje pro laptop explodovaly 2 kondenzátory.
Václav Třetí:
To není záhada, to je stav, který musel logicky nastat.
Čtyřpólový chránič má kontakty provedené tak, aby ten, který je označen N zapínal dříve a odpínal později než kontakty určené pro fáze. Pokud ho někdo zapojil jinak, nebylo zaručeno, že se při vypínání chrániče neodpojí nejprve všechny fáze a následně teprve vodič N a mohlo dojít ke krátkodobému průniku sdruženého (mezifázového) napětí 400V do některých jednofázových spotřebičů a tento napěťový impuls vám uvedené spotřebiče zničil.
Náhradu škody vymáhejte po výrobci rozvaděče a opravu zapojení neodkládejte, při příštím vypnutí chrániče může dojít opět k poškození některého spotřebiče.
P.S. Jen tak mimochodem - má onen rozvaděč štítek?
Jiří Buben:
To je přesně ten důvod, proč je na chrániči označena svorka N písmenem N. Kontakt N pólu totiž musí první spínat a jako poslední odpínat vzhledem ke kontaktům fázovým. Takže firmě i reviznímu technikovi zašlete účet za poškozené vybavení. Z principu chránič fungovat bude, ale při vypínání chrániče zapojeného tak jak popisujete dojde nejdřive k vypnutí N vodiče a tím pádem je v instalaci na chvilku plovoucí nula. no a díky tomu dojde v málo zatížených fázích během vypínání ke krátkému nárustu napětí a to některé spotřebiče neustojí.
Oto Strnad:
no pravděpodobně i testovací tlačítko bude zapojeno momentálně mezi fázemi, což může způsobit katastrofu
Juraj Rojko:
Jen doplním, že chránič v tomto zapojení jinak funguje "normálně", je tedy možné, že to bylo v rámci revize přehlédnuto. Řešte to s dodavatelem, neměl by se bránit, příčina škod je jednoznačná a jistě má pojistku na "blbost". A ještě jedna věc, k dalším škodám může dojít i při jeho ručním vypnutí nebo zapnutí pomocí páčky!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana