Jak připojit indukční desku a vestavnou troubu na jednu 3f přípojnici?
R.G.:
Potřeboval bych připojit indukční desku s příkonem 7kW (používá 2f) a pod ní umístěnou troubu 3kW (používá 1f) k jedné 3f/16A přípojnici.
Mohu použít kabel 5x2.5 z přípojnice do instalační krabice umístěné pod skříňkou trouby a z ní poté kabelem 4x2.5 připojit varnou desku a kabelem 3x2.5(1.5) troubu?
Je toto v rozporu s nějakou normou?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: R.G. 09.02.2015, 12:27
Potřeboval bych připojit indukční desku s příkonem 7kW (používá 2f) a pod ní umístěnou troubu 3kW (používá 1f) k jedné 3f/16A přípojnici.
Mohu použít kabel 5x2.5 z přípojnice do instalační krabice umístěné pod skříňkou trouby a z ní poté kabelem 4x2.5 5x2,5 připojit varnou desku a kabelem 3x2.5(1.5) troubu?
Je toto v rozporu s nějakou normou?
Ano, může to tak váš elektrikář udělat. Ať nezapomene na správné jištění a bacha na zapojení desky, dá se dost snadno odpálit (a je po záruce).
Jiří Schwarz:
Není to tak dávno, co jsem něco takového zapojoval, a měl jsem tak trochu "výčitky svědomí" jestli je to správné, když jsem na jednom vývodu z rozvaděče na jeden PE a jeden N dal 2 nezávislé spotřebiče a možná by se to dalo označit za sdružený obvod,...
Vít Rotrekl:
Lehce si tu bourlivou debatu vybavuji. Neslo tam o to jak to nachystat pri rekonstrukci? Nechce se me to dohledavat.
Celkem toto reseni dokazu pochopit u stavajicich rozvodu. Ale u novych instalaci rozhodne provadim dva privody 5x2,5 a 3x2,5.
Nerikam ze je to nejspravnejsi reseni, ale povazuji ho za prijatelne. Z a predpokladu dodrzeni jisteni kabelu.
PetrBaned:
Citace: Vít Rotrekl 09.02.2015, 22:09
Lehce si tu bourlivou debatu vybavuji. Neslo tam o to jak to nachystat pri rekonstrukci? Nechce se me to dohledavat.
ne ne to bylo zase něco jiného ....
jsem zvědavý na další reakce. To co píšete je ve zkratce logické ...ale kolegové se do vás opřou že jste se nevypořádal s tím že tomu vašemu připojení je předřazen 3f jistič ....
...samozřejmě že u nové instalace kuchyně je lepší táhnout zvlášť kabel na 400V pro várnou desku, a potom 2x kabel na troubu a myčku (drtič odpadů) ...ale pokud je již stávající vedení 5x2,5 .....
...je na konec , ta debata se točila okolo tohoto případu a byl jsem nařčen z diletantství a že to prostě podle normy NELZE...a moje poznámka že v případě zakoupení sporáku je to na svorkovnici stejně rpovedeno tak jak píše v tomto dotazu tazatel. 2f deska a 1f trouba ...po mých argumentech přišel BAN a diskuze je nevím kde :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana