Dobrý den pánové,
vám za cenné rady a poznámky - odpovím na dotazy a přikládám i schéma zapojení.
Prvně se omlouvám za moje neúplné informace, bez kterých jste jen těžko mohli stanovit problém.
Dnes jsem byl na místě a důkladnou prohlídkou a měřením jsem se utvrdil v tom, že síť TN, resp. TN-C-S, tam opravdu není, přestože mi majitel tvrdil, že je, protože mu to prý řekl jeho známý elektrikář, který mu dělal přípojku do garáže a taky vybavení hlavního rozvaděče tomu nasvědčovalo (chránič, můstek N a PE). Takže omlouvám se - je tam opravdu síť TT.
• Za hlavním chráničem samozřejmě "chráněná Nula" a PE již spojeny nejsou - to by ten chránič tam pak byl k ničemu.
• Na jištění 20A zcela vyhovuje průřez 6mm (konzultace s místním technikem E-ON).
• CYKY 4×6mm jsme zvolili právě z té informace od majitele objektu, že má síť TN a chtěli jsme se přípojkou do suterénu hlavnímu chrániči vyhnout - záměr byl, aby suterén nebyl závislý na "hlavním" chrániči, což si myslím, že je rozumné řešení.
• Na místě jsme pak zjistili, jaký že ten typ sítě tam teda vlastně je a přípojka do suterénu nešla udělat jinak než zapojením ZA hlavní chránič. Takže dolů šlo L1/L2/L3+N.
Po názoru pana Petra M a otázkách pana Rotrekla jsem se tedy zaměřil na můstky N a PE a zemnění jako takové. Důkladnou prohlídkou jsem přišel na naprosto hloupou chybu
, která se nám bohužel podařila udělat při zapojení rozvaděče v suterénu, pravděpodobně díky tomu, že jsme se s kolegou špatně pochopili - VIZ přiložené schéma zapojení (jistič pro suterén není zakreslený).
Nula, která byla dotažena do suterénu, byla před chráničem suterénu rozdělena tak stejně, jako se to dělá při použití chrániče v síti TN-C-S. Jediný spotřebič, který má se suterénem co do činění je kotel a jeho ochranné pospojení. Kotel prozatím v provozu není, tak stejně jako vše ostatní, protože se v suterénu zatím pořád provádí stavební úpravy a ani strojky zásuvek nejsou v krabicích namontované.
Nicméně po konzultaci s kamarádem elektrikářem (revizní technik přenosného nářadí) jsem došel k závěru, že kotel už jenom tím, že je namontovaný svým kovovým šasi na "uzemněném" zdivu vlastně přizemňuje onu již hlavním chráničem chráněnou nulu, přivedenou dolů do suterénu. Pokud se tedy v patrech nebo v garáži zapne spotřebič nad určitý výkon, tak proud vracející se nulou zpět do sítě se u odbočky do suterénu částečně rozdělí a malá část proudu odteče přes suterén a pospojení kotle do země, čímž dojde k vybavení hlavního chrániče. Vytvořil se tím jakýsi "dělič napětí/proudu".
Informaci o tom, v jaké pracovní fázi se suterén nachází nebo i uzemněný kotel, jsem neřekl, protože jsem si nemyslel, že to s problémem bude nějak souviset.
Problém se vyřešil tak, jak je črtnuto propiskou ve schématu - odstranila se klema z přívodu chrániče suterénu na PE můstek a ze svorkovnice hlavního pospojení, která byla od rozvaděče zhruba 2 metry daleko se navedl CY 10 přímo na PE můstek.
Vše tedy nyní funguje jak má (vysavače vysávají), měřením se žádný další problém nezjistil. Snad jen že flexa při zapnutí nezpůsobuje vybavení chrániče, ale nárazem rozběhového proudu vždy shodí jistič (bude patrně řešeno výměnou za jistič jiné charakteristik
y).
Pánové,
vám všem za váš čas strávený nad mým problémem i za všechny vaše rady a poznámky.
Doporučil bych obrátit se na zkušenějšího kolegu ve vašem okolí a za jeho pomoci najít skutečnou příčinu a odstranit problém. NEní to žádná ostuda.
Proto jsem se nejprve obrátil na zde na vás, zkušenější - pročítám zdejší diskuze pravidelně a vím, že jsem mezi odborníky. Přiznávám, že nejsem žádný starý mazák, ale snažím se k práci přistupovat zodpovědně a než něco udělám, raději se poradím
.
Ještě jednou díky, snad tato diskuze taky někomu pomůže při hledání problému.