Proč chránič vybavuje při spouštění spotřebiče s výkonem nad 2kW?

<< < (2/11) > >>

Petr M:
Pokud je to tak, jak nakreslil p. Rotrekl, tak je to jasný. To 100mA FI má N přemostěný odporem mezi zemničema. Udělá to pěkný proudový dělič. Pokud ten dělič vychází tak, že řekněme 79/80 proudu jde chráničem a 1/80 jde mimo mezi páskama v zemi, tak při 8A centrální chránič letí a při 4A zaručeně drží.

2kW je nějakých 8,7A...

A pokud to není ono, tak zbývá už jenom jedna možnost. Že je tam tak vysoký odběr (nízký impedance N-L) a tak dobrý rozfázování spotřebičů do Y, že ty 2kW způsobí rozdíl v N jenom 100mA. Tomu moc nevěřím...

ACEOF ACES:
Citace: Vít Rotrekl  06.02.2015, 10:57

Otázkou je, jestli je ta instalace opravdu provedena v TN, nebo zůstsala v TT. Už jsem se s tím setkal, že někdo tu v našem kraji, dělal rekonstrukci a nechal to v TT, aniž by věděl co dělá.

Podstatná informace od Vladana Bednáře nezazněla. Je to opravdu zapojeno jako TN? To by za tím chráničem chyběl pochopitelně jeden drát. Pokud je ZŽ vodič v CYKY 4x6 zapojen opravdu jako PEN a je zapojen za chráničem, tak je to opravdu blbost. Ale pokud je tento vodič zapojen jako N, a do rozvaděče vede ještě jeden vodič samostatně, který je zapojen jako PE, tak by to funkčně nemuselo být špatně.

Asi 1/4 hodiny si to teď kreslím, a představuji si jak je to zapojeno. Asi tuším. Ale nebylo by od p. Bednáře schémátko?

Přikládám malůvku jak si myslím, že je to zapojeno, ale stejně mě to moc nedává smysl, proč tech chránič vybavuje. Ještě budu dumat...

Na té malůvce by N neměl být spojený s PE, jinak to může způsobovat vybavování hlavního proudového chrániče před elektroměrem při připojení spotřebiče s větším odběrem.

Petr M:
Citace: ACEOF ACES  06.02.2015, 13:49

Na té malůvce by N neměl být spojený s PE, jinak to může způsobovat vybavování hlavního proudového chrániče před elektroměrem při připojení spotřebiče s větším odběrem.

Právě to se řeší, při 2kW flexe nebo vysavačí vyskočí centrální chránič...  (norm)

Vít Rotrekl:
Já jsem pochopil, že padá chránič v suterénu... Proto mě to moc nedává smysl, kdyby ten propoj nebyl.

Ano o té propojce jsem uvažoval jestli tam je nebo není.

Jo a en křížek na přívodním PEN (N),  jsem si jen kreslil a představoval nějakou poruchu. A kudy by se uzavíral ten okruh který vyrazí chránič v suterénu.

Jan Franěk:
Za místem rozdělení vodiče PEN, na PE a N, už nemá další PEN co dělat. Ve vašem případě kabel 4x6, je špatnou volbou a porušením platných předpisů. Rozhodně by to měl být kabel s pěti vodiči.  V tomto případě to zachraňuje chránič tím, že omezuje vlastní využívání tohoto bastlu.  o:-) (norm) (dance)  ALe bez schématu zapojení, se můžeme jen dohadovat, kde je chyba.
Doporučil bych obrátit se na zkušenějšího kolegu ve vašem okolí a za jeho pomoci najít skutečnou příčinu a odstranit problém. NEní to žádná ostuda. Dodnes oslovuji některé ze svých zkušenějších kolegů tam, kde nemám dostatečnou jistotu a znalosti.  Třeba ohledně strojů, motorů a podobně.
JIndy se zase mě podaří pomoci někomu jinému s problémem, se kterým se na rozdíl ode mne tak často nesetkává. Jako "mladý RT",  jsem často protelefonoval celý kredyt, s některým ze zkušenějších kolegů. Pořád je co se učit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana