Jak se správně zapojuje zásuvka ve starém dvouvodičovém rozvodu?

(1/7) > >>

Peta K:

Na baraku mam klasicky stary rozvod tzn. dvouvodič (fáze L a pracovní a ochranný PEN).
Chtel jsem tedy pridat jednu zásuvku kabel jsem udelal jak je to u starych zásuvek tak jsem k nove zásuvce natahl fazi a N jenze po zapojeni zkouseckou funguje ale pokud tam něco zapojim faze mi skocí na nulak a jde mi proud do obou direk.
Pristroj vytahnu tak je vse zas dobře.
Poradi někdo v cem je chyba?

Václav Třetí:
Poradím vám - zavolejte elektrikáře nebo revizního technika, protože již z toho, co jste napsal, je vidět, že tomu moc nerozumíte.

Problém nemusí být pouze v tom, co jste do rozvodů dodělal. Víc se asi takhle poradit nedá, dvojdrátová instalace může být stará 20 let nebo také 80, může být hliníková nebo měděná a to je zásadní rozdíl! Pro zjištění závady je to třeba vidět a proměřit, takhle zdálky je možno pouze konstatovat, že je někde přerušený nebo nedokonale napojený vodič PEN, což je jedna z nejnebezpečněj ších závad, kde hrozí zabití el. proudem nebo požár.

Jiří Kubík:
Citace: Václav Třetí  05.02.2015, 10:16

... může být hliníková nebo měděná a to je zásadní rozdíl! ...

Nepřehánět  - jinak souhlas.

Jiří Schwarz:
Když "...fáze skočí na nulák...",  je to na vyšroubování hlavních pojistek do doby, než to zkontroluje nějaký odborník!

Nevíme z jaké doby je elektroinstala ce, asi nejhorší variantou nemusí být "hliník",  ale ještě starší rozvody v povlakových trubkách, vodičem z nějaké tvrdé měděné slitiny, s izolací, která se rozpadá a už dávno se nedají rozeznat nějaké barvy, aby se dalo identifikovat který vodič je L a který PEN...

David Hruda:
Citace: Peta K  04.02.2015, 13:23

... jde mi proud do obou direk.

Čím, jak a co měříte?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana